Hemşin’de acele kamulaştırmaya iptal kararı

Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun Rize Hemşin’i tümüyle yıkacak acele kamulaştırma kararına halkın açtığı davayı karara bağladı. Acele kamulaştırma kararını yasanın özüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Bakanlar Kurulu’nun kentsel dönüşüm uygulamaları için rutin hale getirdiği acele kamulaştırma kararlarına Danıştay’dan bir iptal daha geldi. Hürriyet’ten Zeynep Bilgehan’ın haberine göre Danıştay, Rize Hemşin’i tümüyle yıkacak Bakanlar Kurulu kararını, yasanın özüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararlarına dayanak olarak kullandığı 2942 sayılı kanunun 27. maddesindeki “milli müdafaa mükellefiyeti” uygulamasını gerektirecek bir durum olmadığı ve kararın yasanın özüne aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. TOKİ’nin 20 Mayıs için duyurusunu yaptığı ihale de hukuksuz bir hale geldi.

Bilirkişi raporunu inceleyen Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun “2942 sayılı kamulaştırma kanunun 27. maddesindeki ‘milli müdafaa mükellefiyeti’ uygulamasını gerektirecek bir durum olmadığı ve kararın yasanın özüne aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Geçen hafta Danıştay, ‘kentsel dönüşüm’e yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

2010’da üç vatandaş TOKİ ve Hemşin Belediyesi’ne haklarının gasp edildiği gerekçesiyle dava açmış, Rize Bölge İdare mahkemesi kentsel dönüşüm projesiyle ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal kararı vermişti. Ancak 2011’in sonunda tüm Hemşin’in kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan izin kararı çıktı. Bu karara göre 7 hektarlık bir alan yıkılıp 157 konut ve 29 dükkanlı turistik bir kasaba inşa edilecekti. Hemşinliler bu karar üzerine Riza İdare Mahkemesi’nin verdiği iptali gerekçe göstererek Danıştay 6. dairesine dava açtı. Bilirkişi raporu gelmeden Bakanlar Kurulu bu sefer 2942 sayılı kamulaştırma kanunun 27. maddesine dayanarak ‘acele kamulaştırma’ kararı aldı. Danıştay yine hemen yürütmeyi durdurma kararı aldı. Keşif ve bilirkişi raporu istedi. 2013’te Dokuz Eylül Üniversitei’nden üç profesör Hemşin’i keşfe geldi. Çalışmalar sonunda Hemşin’in hem tarihi hem de coğrafi yapısı sebebiyle kentsel dönüşüme uygun olmadığını belirten 60 sayfalık bir rapor hazırlandı. Geçen ay TOKİ tarafından Hemşin Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ihale tarihi yayınlanmıştı. Bu son kararla ihalenin yapılması yasadışı bir hale geldi.

Yoruma kapalı