İşkence merkezi Milano’ya protesto

İzmir’de, 29 Mart günü Balçova Kipa yanında kurulan Milano sirkini protesto eden İzmir Hayvan Özgürlüğü aktivistleri, sivil polislerin hedef göstermeleriyle sirk çalışanları ve güvenlik tarafından balta ve çivili sopalarla darp edildi. Hayvan Özgürlüğü aktivistlerinden 3’ü ağır olmak üzere, 3 kişi de hafif yaralandı. Bu saldırıyı ve sirki protesto eden aktivistler, bugün saat 14.00’da tekrar sirkin önünde buluştular. Yaklaşık 50 aktivist, ‘İnsana, hayvana, gezegene özgürlük!”, ”Sizin için eğlence, onlar için işkence” sloganlarıyla, ”Eğlence değil, işkence merkezi Milano sirki” dövizleriyle sirki protesto etti. Sirkin önüne ”işkenceden gelen kahkaha acımasızdır” yazan aktivistler, yaklaşık 2 saat kadar sirkin önünde bekledi. Aktivistlerin kararlı mücadelesi sonucu, duyarlı aileler biletlerini verip, paralarını geri aldılar. Sirk, bugünkü seansları iptal etmek zorunda kaldı. Aktivistler cumartesi günü tekrar geleceklerini belirterek dağıldılar.

İzmir Hayvan Özgürlüğü Aktivistlerinin basın metni:

Şimdi gözlerinizi kapatın ve kaçırıldığınızı hayal edin. Evinizden çok uzaklardasınız ve bir adam sizi soyuyor, gülünç kıyafetler giydiriyor,dans ettirip şarkı söyletiyor. Üstelik yapmazsanız size küfrediyor, dövüyor, kızgın şişlerle vücudunuzu yaralıyor, aç susuz bırakıyor. Hayatınız boyunca show dünyası kisvesi altında zulüm görüyor ve satılıyorsunuz. Ne kadar mutlu olabilirsiniz? Peki ya bir sirkte ne kadar mutlu olabilirsiniz?
Hayvanlar, doğal yaşam ortamlarından koparılıp binlerce kat daha dar ve kısıtlı hareket imkanına sahip kafeslerde tutuluyor ve yaşamsal ihtiyaçlarının bir kısmı karşılanırken istenildiği gibi eğitilebilmeleri için aç bırakılıyorlar. Komutları uygulamakta direnen hayvanlar dayak ve işkenceye maruz bırakılıyor veya açlıkla cezalandırılıyor. Birbirinden tecrit edilmiş kafeslerde tutsaklığa adapte olmaları için elektrikli cop veya çivili sopa gibi aletlerle dövülerek cezalandırılıyorlar. Yasalar gereği “mal” statüsünde olan ve üstlerinden para kazanılan hayvanlar, işkenceye maruz kaldıklarında bile tıbbi yardımdan yoksun bırakılıyorlar. Çünkü sirklerde kâr her şeyden daha önemli. Sirklere gitme kararı alan herkesin akrobatik hareketler yaparak kendilerini eğlendiren bu hayvanların her birinin gerçekten bunları yapmayı isteyip istemediği konusunda düşünmesi gerekiyor.
Zulüm ve işkenceyle devamlılığını sağlayan bu sektörü kim gerçekten desteklemek isteyebilir? Bu ticarethaneler, aslında eğlenceyi değil, zulmü ve işkenceyi pazarlıyor. Sirklerdeki bu eziyeti önlemek, hayvan sömürüsünün önüne geçmek için çocuklarınızı sirke götürmeyin. İşkenceye ortak olmayın! Sirkleri boykot edin! Son kafes kırılana dek!

5

6

7

4

2

Yoruma kapalı