İztuzu’nda “ CarettaCaretta Hastanesi” projesi iptal

10156986_10152572849747262_389210881_n

Türkiye ’de denizkaplumbağalarının en önemli üreme merkezlerinden biri  Muğla Dalyan’daki İztuzu sahili. Arkeolojik sit alan olan ve içinde endemik türler barındıran sahilde yapılaşmaya izin verilmemesine rağmen, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından denizkaplumbağaları için daha önceki merkezin yetersiz olması nedeniyle yeni bir rehabilitasyon merkezi projesi hazırlandı. Bölgedeki sivil toplum örgütlerinin karşı çıktığı bu proje iptal edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İztuzu’nda deniz kaplumbağalarıyla ilgili yaşananları anlamakta zorlandığını söyleyerek; “Fakat vatandaşa rağmen yapacak halimiz yok, madem ki istenmiyor, projeyi iptal ettik. Çevreci arkadaşlarımızın rahatsız olmasına gerek yok, hastaneyi yapmıyoruz, mevcut haliyle kalıyor orası.” dedi.

İztuzu’ndaki bu projeye karşı olduğunu bildiren İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu ise daha önce yaptıkları açıklamada neden karşı olduklarını şöyle açıklamışlardı: “Bölgenin imara açılmasını istemiyoruz. Koruma kurallarına, kıyı kenar çizgisine uyulmuyor. Merkez denize sıfır noktasından başlıyor ve 150 metre boyunca devam ediyor. Ayrıca burası arkeolojik sit alanının içinde. 17 bine yakın imzayı bakanlıklara ve üniversiteye gönderdik. Burada endemik türler var. Merkezin yapılacağı yerde karasemenderi yaşıyor. Nesli tehlike altında. Bir tür bir diğerine tercih edilmemeli. Koruma Kurulu’ndan izin alınmamış. Ayrıca Dalyan’da en yüksek bina 4.5 metre, korunan bölgede 3.5 metreyken bu merkez için 8 metreye izin veriliyor. Uyumsuzluk var. En büyük endişemiz ise yeni yapılaşmalara emsal olacak olması.”

Yoruma kapalı