Kalekol protestosuna Erdoğan’ın özel birlikleri ile müdahale

Okmeydanı, Soma, Taksim’de halka özel motivasyonlu ekipleriyle saldıran devlet, Lice’deki kalekol protestosuna da saldırdı.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “A ve C” planlarının devreye gireceği tehdidi ardından Lice’deki karakol protestosuna Ankara’dan gönderilen özel birliklerin de aralarında olduğu yüzlerce askerle saldırı düzenlendi.  Çembere alınan eylemciler arasında yaralananlar var ve hastanelere taşınamıyor. Basını alana girmesi de engelleniyor.

AKP’nin baskıcı politikaları ve karakol-kalekol inşaatlarını protesto etmek amacıyla günlerdir direnen halk, sabah saatlerinden itibaren yeni bir saldırının hedefi oldu.

Eylemciler çadırlardan çıkarak, nöbet eylemini sürdürdükleri Cellik bölgesi ve Duru Karakolu’nun yakınındaki açık araziye çıkarken,  önceki günlerdekinden farklı olarak günün ilk ışıkları ile birlikte çok sayıda asker ve özel timin konuşlandırıldığını gördüler.

Bu askerlerin Perşembe günü Ankara’nın yanı sıra Bingöl ve Mardin gibi şehirlerden Amed’e sevk edilen özel askeri birliklerden oluştuğu belirtildi.

Bölgeye sevkedilen askerler ve özel timler, günlerin süren yorgunluklarını kurulu bulunan çadırın etrafında atmak üzere biriken eylemcileri çembere aldı. Ardından da onlarca TOMA, zırhlı araç ile birlikte yurttaşlara dönük müdahale başladı.

Çembere alınan halka tazyikli su sıkılıp, gaz bombaları atılırken, ölümcül olabilecek plastik mermiler de sıkıldı.  Gençler de ses bombaları, havai fişekler ve molotof kokteylleri ile karşılık verdi. Askerlerin gaz bombaları ve plastik mermilerle doğrudan eylemcileri hedef alması nedeniyle yaralanan eylemciler, asker kuşatması nedeniyle alandan çıkarılamıyor.

Bu sabah saatlerinde askerin saldırıları sürerken, eylemcilerin hendek kazılarak günlerdir trafiğe kapattıkları Amed-Lice karayolunun yeniden açılması için çukurlar tek tek doldurulmaya başlandı.

Öte yandan aralarında DİHA muhabirlerinin de bulunduğu basın mensuplarının çatışmaların yoğunlaştığı eylemcilerin çadır kurduğu bölgeye yaklaşmalarına izin verilmiyor.

Müdahalenin sert biçimde sürdüğü çadır alanında dumanlar yükseldiği görülüyor. Yine müdahalenin ardından çıkan çatışmalarda direnişte bulunan bir eylemciye ait aracın askerlerce yakıldığı belirtildi.

Kaynak: ajansafirat.comlice

Yoruma kapalı