Kaza değil, devlet destekli cinayet!

tuncay_Yilmaz_SYKPSosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eşgenel Başkanı Tuncay Yılmaz Soma’daki maden katliamıyla ilgili bir açıklama yaparak, SYKP MYK üyeleriyle birlikte Soma’ya gitmek üzere yola çıktıklarını belirtti. Emekten yana olan tüm halkımızı mücadeleye çağıran Yılmaz’ın yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

Kaza değil, devlet destekli cinayet!

Yine kara haber geldi yeryüzü sıcak kalsın diye yeraltında ömür tüketen maden işçilerinden… Manisa’nın Soma İlçesi Eynez Bölgesinde yaşanan maden katliamında yaşamını yitiren tüm işçilerin yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, halen haber alamadığımız madencilerden olumlu haberler almayı umut ediyorum.

Firma ve devlet yetkilileri “kaza” diyerek yetkilerin aşıyor ve vicdanlarımızla, aklımızla alay ediyorlar… Yüzlerce maden işçisi ölümle pençeleşirken onlar hala kahrolası kar düzenlerini temize çıkartmaya çabalıyorlar…

Ne açıklama yaparlarsa yapsınlar, hangi uzmanı konuştururlarsa konuştursunlar bu katliamın sebebi kaza değil kapitalist düzenin, patronların kar hırsı, AKP hükümetinin özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıdır.

Sendikalar, meslek odaları yayınladıkları raporlarda defaten özel sektöre devredilen madenlerde iş kazalarında patlama yaşandığını belirtmiş ve bunda İşçi Sağlığı İş Güvenliği önlemlerinin bir maliyet unsuru olarak görülmesi ve aşırı üretim zorlamasının rolünü vurgulamıştır. Bizzat Soma’daki özel sektöre ait madenler de bu raporların konusu olmuştur.

Buna rağmen hükümet, önlem almak, denetimi arttırmak biryana iş güvenliğini daha da kontrolsüz hale getiren uygulamaların önünü açmış, daha önceki maden cinayetlerinde “bu mesleğin fıtratında ölüm var” diyerek cinayetleri normalleştirmiştir.

Ortaya çıkan tedbirsizlikler ve denetimsizlikler hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarmıştır ki bu katliamın sorumlusu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş ve AKP hükümetidir.

Kendi çocuklarının psikolojisindeki etkilenmeleri bile memleket meselesi haline getiren Tayyip Erdoğan halk çocuklarının, işçilerin hayatlarını hiçe saymaktadır.

Hırsızlıklarınızın, yolsuzluklarınız hesabınızı soracağımız gibi katliamlarınızın da hesabını soracağız. Emekçilerden yana olan tüm halkımızı ayağa kalkmaya, bu ölüm düzenine karşı çıkmaya ve güvenceli iş, güvenli gelecek için, kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin hesabını sormak için mücadele etmeye çağırıyorum.

 

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi

Eşgenel Başkanı Tuncay Yılmaz

13.05.2014

Yoruma kapalı