Tahliye edilmedikleri için öldüler

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2013 yılında Türkiye cezaevlerinde 316 kişi yaşamını yitirdi. Veriler cezaevlerinde hastalığa bağlı olarak ölüm oranının 2006 yılından itibaren hızlı bir artış gösterdiğine işaret ediyor.

Buna göre, 2005′de 59 olan cezaevinde ölüm, 2006′da 157′ye yükseldi. 2007′de 176, 2008′de 211, 2009′da 287, 2010′da 307, 2011′de 321, 2012′de 346 ve 2013′de 316 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi.

HDP’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunduğu raporda, tahliye edilmedikleri için cezavinde yaşamını yitiren tutukluların öyküleri yer aldı.

Hacer Kaya, Resul Güner, İsmet Ablak, Osman Yiğit, Latif Badur, Mehmet Aras, Mahmut Karataş, Gürgin Kurt, Seyithan Taşkıran, ağır hasta olmalarına rağmen tahliye edilmeyen ve cezaevinde yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlülerden birkaçı.

HACER KAYA

“PKK üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklanan 24 yaşındaki Hacer Kaya, kanser hastasıydı. Marmara Üniversitesi öğrencisi olan Kaya, 4 Nisan 2003 tarihinde, tutulduğu Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nde yaşamını yitirdi. Kaya’nın Avukatı Okan Yıldız, 3 Nisan günü İstanbul DGM’de yapılan duruşmada Kaya hakkında tahliye talebinde bulundu. Ancak bu talep edilmedi. Ertesi gün ise Hacer Kaya yaşamını yitirdi.

RESUL GÜNER

Kolon kanseri olan Resul Güner için Cumhurbaşkanı, Adli Tıp Kurumu’nun “Tedavisinin dışarıda yapılması gerekir” şeklinde rapor vermesi halinde af yetkisini kullanılacağını belirtti.

Ancak Güner’in “cezaevinde kalmasının sakıncalı olduğu”na dair raporu olmasına rağmen, ATK’dan rapor alması engellendi. Güner, 17 Ağustos 2008 tarihinde, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, “Mahkûm Koğuşu”nda yaşamını yitirdi.

İSMET ABLAK

18 Temmuz 2009 tarihinde, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren İsmet Ablak, mide kanseri teşhisiyle tedavi görüyordu. Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Ablak’ın cezasının ertelenmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi için girişimlerde bulunduklarını ancak, Ablak’ın Adli Tıp Kurumu’ndan daha rapor gelmeden yaşamını yitirdiğini açıkladı.

OSMAN YİĞİT

1990 yılında kalp ameliyatı geçiren ve kalp kapakçıkları değiştirilen Osman Yiğit, 27 Nisan 2010 tarihinde, Mersin E Tipi Cezaevi’nde tutukluyken, tekrar kalbinden rahatsızlandı ve kaldırıldığı Adana Balcalı Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Yiğit, tutuklandıktan sonra tüm sağlık raporları ile, ilgili mercilere başvurarak düzenli tedavi olması gerektiğini belirtti, ancak tahliye edilmedi.

LATİF BADUR

Siroz ve tüberküloz hastası olan Latif Badur için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden verilen bir raporda, “Hasta, hastalığının son evresinde, cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremez” denildi. Ancak buna rağmen tahliye edilmedi. Hastanede; “mahkûm koğuşu”nda, 7 Kasım 2011′de tarihinde yaşamını yitiren Badur, hastanede yatağa kelepçelenmesi ve aç bırakılması nedeniyle, zaman zaman hastanede kalmayı reddetmişti.

MEHMET ARAS

En son Erzurum H Tipi Cezaevi’nde bulunan 50 yaşındaki kanser hastası Mehmet Aras için 2011 yılının Mart ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül nezdinde yapılan girişimler sonuç vermemiş; Gül, tahliye için Adalet Bakanlığı’nı işaret etmişti. İHD’nin defalarca durumuna dikkat çektiği kanser hastası Mehmet Aras, mide kanaması sonucu kaldırıldığı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 18 Aralık 2011 tarihinde yaşamını yitirdi.

MAHMUT KARATAŞ

İleri derecede şeker hastası olan 75 yaşındaki Mahmut Karataş, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyordu. Karataş, 3 Nisan 2012 tarihinde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirmeden önce şuurunu kaybeden Mahmut Karataş’ın cezasının ertelenmesi ve tedavisinin yapılması için yapılan başvurular görmezden gelindi.

GÜRGİN KURT

“Örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklanan 63 yaşındaki Gürgin Kurt kaldığı Ahlat Cezaevi’nde, beyin kanaması sonucu felç geçirdi. Vücudunun sol tarafı felçli ve yüksek tansiyon hastası da olan Kurt, 19 Mayıs 2013 tarihinde, kaldırıldığı özel bir hastanede yaşamını yitirdi.

SEYİTHAN TAŞKIRAN

Bitlis E Tipi Cezaevi’nde bulunan 44 yaşındaki Seyithan Taşkıran’ın yoğun bakımda bulunduğu Van Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde yaşamını yitirdi. (ANF)

Yoruma kapalı