Taştekin: Türkiye’nin düşmanlığı biterse savaş da biter

Samandağ Kalkındırma Derneği (SKD) tarafından düzenlenen, Radikal Gazetesi Yazarı Fehim Taştekin’in konuşmacı olarak katıldığı “Suriye’deki Gelişmeler” konulu panel Samandağ Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

Panelin moderatörlüğünü yapan SKD Başkanı Orhan Cabir, paneli açarken, “Hükümet’in Suriye konusundaki politikaları bizleri tedirgin etmeye devam ediyor. Sözde insani yardım adı altında muhaliflere lojistik destek yapılıyor. Son olarak Keseb’de katliam süreci yaşanıyor. Bombalar yakınımızda patlıyor. Reyhanlı olayında içimiz ne kadar yandıysa Keseb olayında da içimiz yanıyor. Bizim Suriye’de kardeşliğin sürmesinden başka bir temennimiz yoktur” dedi.

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Birkaç günde gideceği düşünülen Suriye rejimi kefeni yırtarak bugüne geldi. Savaş, Suriye içinde üç cepheden yürütülüyor. Bunlar; Güney, Kuzey ve Türkiye cepheleridir. Kuseyr Savaşı Suriye’nin lehine dönüştü. Şam, Hama, Hums ve Halep’te yürütülen savaşta Lübnan’dan gelen Hizbullah desteği çok önemliydi. Bu Suriye Ordusu’nun psikolojisini düzeltti. Hizbullah Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi’ne ciddi kayıplar verdirdi. Keseb’de de muhalifler aynı şekilde ciddi kayıplar verdi. Keseb olayı, muhaliflere moral vermek için gerçekleştirilmiştir.

“Suriye’de 13-14 vilayetin biri hariç diğer hepsi rejimin elinde bulunuyor. Şehirlerin genel tablosuna bakıldığı zaman devlet bu şehirlerde kontrolü sağlamış bulunmaktadır. Bu durum Rejimin lehinedir. Suriye için şu an dış müdahale riski yoktur. Daha önce ABD öyle bir plan hazırlamış, daha sonra bundan vazgeçmiştir. Rusya’nın Kırım sorunundan dolayı Suriye’den vazgeçmesi mümkün değildir. Savaştan önce kurulan ÖSO’nun altı boştu. Uluslararası desteği sağlamak için ÖSO etiketi kullanıldı ama istenilen netice alınmadı. Bu durum Cihadi Selefi grupların güçlenmesine neden oldu. Şu anda kuzeyde El Kaide’nin resmi Suriye kolu El Nusra Cephesi ve gayri resmi kolu IŞİD birbirine zıt durumda. Bu tablo rejimin güçlenmesine katkı sağladı ve uluslararası alanda haklılığını artırdı. Öbür taraftan ılımlı İslamcı Selefiler ve Cihatçılar İslam ordusunu oluşturdu. Bu da yetmedi bir kaç grupla daha İslami Cephe’yi kurdular. Bunların El Kaide ile ideolojik benzerliği bulunmuyor.

“Suriye, Lübnan’da sadece Hizbullah’tan değil diğer yapılardan da destek alıyor. Ürdün bu konuda temkinli davranıp örtülü olarak destek veriyor diyebiliriz. Irak’ın şimdiki aldığı pozisyon IŞİD’ten dolayı Suriye lehine duruyor. Rejimin düşmanı tek ülke Türkiye kalıyor. Bu düşmanlık sona ererse savaş bitebilir.”

Yoruma kapalı