“Trafo kolay kolay patlamaz”

BnlP5KfIgAAJ-7G

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Eynez Karanlıkdere Linyit kömür ocağında çıkan yangının ardından 19 saat geride kaldı.

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre; Yeraltı Maden İş Sendikası başkanlarından Çetin Uygur ve Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel madende çıkan yangın trafo patlaması nedeniyle olduğu iddia edilse de  henüz bunun kanıtlanamadığını gerekli incelemelerin ardından bunun kesinleşeceğini düşünüyor.

Uygur ve Yüksel işçilerin yaşaması için oksijen verilmesinin şart olduğunu ancak bunun da yangını körüklediğini söyledi.

Uygur: Trafo kolay kolay patlamaz

Eski Yeraltı Maden İş Sendikası başkanı Çetin Uygur, trafo patlamasının gerçekleşmesinin çok kolay olmadığını bu olayda da henüz trafo patlaması olduğunun kanıtlanmadığını söyledi.

“Madende ikili trafolar vardır. Voltajı düşük olanlar patlamazlar. Diğerleri de yeraltı bantlarının çalışmasını sağlayan yüksek gerilimli kablolar ile elektriği taşır. Ancak trafolar kolay kolay patlamaz. Bu olayda da trafo patlaması olduğu henüz kanıtlanmadı.

“Madende bir yangın olduğu kesin ancak nasıl çıktığı belli değil. Bu yangın doğal olarak kömür yangınını da tetikledi. Ve karbonmonoksit gazı nedeniyle işçiler önce baygınlık geçiriyor ardından da hayatlarını kaybediyor.

“Karbonmonoksit gazının ölçüm aygıtlarının çalışıp çalışmadığı gerekli bilgilerin merkezi düzeyde kayıtlara geçip geçmediğini bilmiyoruz.

“Şu anda yer altına hava veriliyor. Oksijen barındırdığı için bu da eski yangını körüklüyor. Üç kilometrelik galeriden bacadan beyaz duman çıkıyor. Ancak işçileirn hayatta kalması için oksijen verilmesi şart. Net olan tek şey bauda bir katliam yaşanıyor.”

Yüksel: Kömür yangını ihtimali var

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de yangının her ne kadar trafo patlaması nedeniyle çıktığı iddia edilse de kömür yangını olma ihtimalinin de olduğunu belirtti.

Kömür yangını kömürün atmosfer ile teması sırasında havadan oksijen absorbe etmesiyle oluşuyor.

Yüksel de içeride kalanların yaşaması için oksijen verilmesinin şart olduğunu söyledi.

Yoruma kapalı