“787 işçiden 18’inin yer altında olduğunu düşünüyoruz”

Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı son açıklamda; “Yer altında maden ocağında 18’den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

Taner Yıldız’ın açıklamaları şöyle:

“Eşleştirmeler yapılacak. Bizim için söyleyebileceğimiz en önemli konu, speküle edilen, sayıyı vermekten kaçındığımız konu üzerinde, ailelerimizin başvuruları, özel şirketin dökümanları neticesinde, içeride 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16’ya da düşebilir. Bu konuda ailelerimizin beyanlarına dikkat ederek bunu söylüyorum. Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra kurtarma çalışmalarına girdiğini sanıyoruz. Biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi, 301 veya 299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz.

Şirketin hiç ihmali yokmuş

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve maden yöneticileri yaptıkları açıklamada “şirket olarak hiçbir ihmalimiz yok” dedi.

 Yangının trafoyla alakası yok olmadığını belirten şirket yetkilileri; “Tespit edilmesi mümkün olmayan kömür içinde bir kızışma meydana geldi. Meydana gelen kızışma sonucunda oluşan korlar, çok çabuk şekilde şiddetlendirdiğini düşünüyoruz.” dedi.

Soma’daki Maden Ocağının İşletme Müdürü Akın Çelik, “Kazanın nasıl olduğunu bizde bilmiyoruz. Şimdiye kadar böyle bir şeye rastlamadık. Ocak içerisinde metangazı, oksijen ve karbonmonoksit sensörleri var ve sensörlerden gelen değerler var. Kaza öncesi böyle bir şey hissedilmedi” dedi.

“787 işçi yeraltındaydı, 363 işçi kendi imkanlarıyla çıktı, 122 işçi ambulanslarla yakın hastanelere sevkedildi. Şu an itibarıyla 284 işçi yaşamını yitirdi. 18 işçi muhtemelen yerin altında” diyen yetkililer bu madencilerin isimlerini kamuoyuyla paylaşmayacaklarını belirterek, bunu AFAD’ın açıklaması gerekir diye konuştu.

Yoruma kapalı