“Çocuk cezaevleri kapatılsın”

856707b8c986776f6a515e22f5ab0a7a_istanbul(1)

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi üyeleri, tüm çocuk cezaevlerinin kapatılması talebiyle yürüttükleri imza kampanyası çerçevesinde Amed, Ankara ve İstanbul’da imza stantları açıp, etkinlik düzenlendi. Amed’deki etkinlikte konuşma yapan Amed Baro üyesi Gazal Bayram Komulan, çocukların cezaevlerinden işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.

Amed

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi üyelerinin Çocuk Cezaevlerinin kapatılması talebiyle Türkiye’de birçok kentte düzenlediği etkinlik Amed’de de yapıldı. Yenişehir ilçesindeki Sümerpark Resepsiyon salonunda yapılan etkinliğe Amed Barosu, İHD yöneticileri, Tuhad-Der, Türkiye İnsan Hakları Vakfı yöneticileri ile çocuklar katıldı.

Burada bir konuşma yapan Amed Barosu Çocuk Aktarım merkezi Başkanı Gazal Bayram Koluman, Pozantı, Şakran, Kürkçüler, Antalya ve Sincan cezaevlerinde tutuklu bulunan çocukların işkence, kötü muamele ve onur kırıcı muamelere maruz kaldığını söyledi.

Çocukların suça sürüklenmesi amacıyla yapıldığı iddia edilen Çocuk Cezaevlerinin çocukları suça bulaşmasının önüne geçemediğini belirten Koluman, cezaevlerinde işkence ve kötü muameleye maruz kalan çocukların tahliye edildikten sonra travmalar yaşadıklarını söyledi.

Devletin tahliye edilen çocuklara sahip çıkmadığını belirten Koluman, çocuklar için uygulanan adalet sisteminin amacına ulaşmadığını ve devletin de bunu kabul etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Koluman, çocukların özgürlüklerinin kısıtlanmasının en son çare olmasının zorunlu olduğu alternatif tedbir ve yöntemlerin uygulanmasının yaşamsal bir önem taşıdığının ayırdına varılarak, Türkiye’deki tüm çocuk cezaevlerinin kapatılmasını talep ettiklerini söyledi.

‘Çocuk Cezaevleri Kapatılsın’ imza kampanyasının 10 Mayıs tarihinde sona ereceğini belirten Koluman, herkesin bu kampanyaya duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Ankara

Ankara’da da Girişim üyeleri, aynı taleple Güven Park’ta imza standı açarak el bildirisi dağıttı. “Çocuk cezaevleri kapatılsın” pankartı açan Girişim üyeleri, “Çocukları değil, karanlığı hapset”, “Sen susarsan çocuklar hapiste büyür”, “Bir gün hücre ömür boyu hapis” dövizlerini taşıdı.

Yapılan açıklamada polisin attığı gaz bombası ile yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın fotoğrafı da taşındı. Girişim adına açıklama yapan İHD Ankara Şube Yöneticisi Adnan Vural, Çocuk Cezaevleri Girişimi’nin 28 sivil toplum kuruluşundan oluştuğunu belirterek, “Bizler 23 Nisan’ın kutlamayacağız. Çocuklar cezaevinden çıksın, cezaevlerinin kapatılmasını istiyoruz” dedi. Açıklamadan sonra girişim üyeleri el bildirisi dağıttı. Öte yandan imza standının da saat 16.00’ya kadar süreceği belirtildi.

İstanbul

İstanbul’daki Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, İstanbul Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. “Çocuklar değil cezaevleri kapatılsın” pankartının açıldığı eylemde, “Çocuk cezaevlerinde hak ihlalleri var, işkence var, sessiz kalma”, “Susma, sen susarsan çocuklar cezaevinde büyür”, “Sen on beş yaşında neredeydin” ve “Çocuk tutukluluğuna hayır” dövizleri taşındı.

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi adına basın açıklaması yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, 2011 yılında Adana Pozantı Çocuk Hapishanesi’nde yaşanan cinsel istismar, işkence ve kötü muamele iddiaları ile birlikte ilk kez ciddi anlamda “Çocuk adalet sistemi ve çocuk tutukluluğu”nun tartışılır hale geldiğini ifade etti. Pozantı’nın ardından çocuklara yönelik kötü muamele ve cinsel istismar olaylarının Ankara Sincan, İzmir Şakran ve Antalya’daki hapishanelerde de devam ettiğini kaydeden Efe, “Tüm bu yaşananların en temel sebebi ülkemizdeki çocuk yargılanmasının ve çocuk adalet sisteminin evrensel kriterlere uygun olmamasıdır. Yine en yaşananların en önemli nedenlerinin biri de çocuk yargılanmasında tutuklamaya sıkça başvurularak, tutuklanmanın bir tür ‘erken infaz’ olarak uygulanıyor olmasıdır” dedi.

Hapishanelerin çocuklara ciddi zararlar verdiğini vurgulayan Efe, “Hakkında isnat edilen suç ne olursa olsun 18 yaş altı hiç bir çocuğun artık tutuklanmamasını talep ediyoruz” dedi. Gün boyu eylem yapma planları olduğunu açıklayan Efe, Taksim Meydanı’nın ve İstiklal Caddesi’nin polis ablukası altında olması ve birçok farklı eylemin olması nedeniyle basın açıklamasının ardından imza toplayarak eylemlerini sonlandıracaklarını duyurdu.

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi üyeleri, basın açıklamasının ardından konuşmalar yaparak imza topladı. (ANF)

Yoruma kapalı