Eğitim-Sen’den Marmara’daki soruşturmalara tepki

marmara_manşet

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 4-5 Haziran’da KESK’in çağrısıyla greve giden 11 asistana açılan disiplin soruşturması sonucunda 8 araştırma görevlisine iki yıl kıdem durdurma, bir araştırma görevlisine maaş kesintisi, iki araştırma görevlisine de “Görevden çekilmiş sayma” cezası verilmesine Eğitim-Sen yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

Eğitim-Sen tarafından yapılan ve “İki hafta önce işyeri temsilcilerimizle görüşen İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran Temmuz ayında kendisinin yeniden üç yıllığına atanacağını ve fakültenin başında bulunduğu sürece ceza alana, sosyal medyada kendisinin ve kurumun “itibarini” zedeleyene, “Akademiye Özgürlük” kampanyasına imza atana kadro vermeyeceğini açıkça ifade etmişti. Birkaç gün sonra fakülte bünyesindeki Medya Merkezi’nde kısmi zamanlı çalışan bir öğrencinin, fakülte önündeki Eğitim-Sen eylemine katıldığı gerekçesiyle işine son verildi” denilen açıklamada son olarak da 4-5 Haziran 2013 grevine katılan üyelerinden 8’inin 2 yıl kademe durdurma cezası, birinin maaştan kesme, ikisinin de “görevden çekilmiş sayılma” cezası aldığı belirtildi.

Eğitim-Sen yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Üyelerimize işten çıkarma kararını 28 Şubat 2014 tarihli yazıyla tebliğ eden ve bir kez daha üniversiteleri kışlaya dönüştürmek isteyen zihniyet tüm çıplaklığıyla karşımızda. İler tutar yanı olmasa da ceza vermeye odaklanmış, cezalandırarak akademiyi ehlileştirebileceğine inanan bir anlayış Marmara Üniversitesi’nde hakim hale gelmiş durumda.

“Öte yandan “görevden çekilmiş sayılma” kararının tam da bu cezayı içeren 10. maddenin yürürlükten kaldırıldığı 29 Ocak 2014’ten bir gün önce verilmesi üyelerimizin yangından mal kaçırılırcasına cezalandırıldığını göstermektedir.”

“Grevlere dair ceza kararlarına dair idari mahkemeler, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde iptal kararları bulunduğunu vurgulayan Eğitim-Sen; “Bu nedenle idarelerin bu kararları ısrarla alması çalışanları geçici olarak işten uzaklaştırarak mağdur etmek dışında bir nitelik taşımadığından ‘görevin kötüye kullanılması’ olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Yoruma kapalı