Eğitim-Sen İstanbul Üniversitesi’ndeki IŞİD saldırılarına ilişkin açıklama yaptı

İstanbul Üniversitesi’nde IŞİD yanlılarının artan saldırıları üzerine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim-Sen İş Yeri Temsilciliği bir açıklama yaptı. Sendika, üniversite yönetiminden polisi üniversiteye sokmamaya ve şiddet karşısında görevini yapmaya davet etti. Açıklama şöyle;

Eğitim-Sen

‘‘POLİSİN VE İŞKENCENİN OLDUĞU BİR ÜNİVERSİTEDE AKADEMİK ÖZGÜRLÜKLERİN VE BİLİMİN SÖZÜNÜN EDİLEBİLMESİ BİR HAYALDİR!

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde, iki haftadan fazla bir süredir kesintisiz olarak devam etmekte olan gerilim artarak sürmektedir. Öğretim elemanları ve öğrenciler can güvenliği kaygısı yüzünden eğitim yapmak amacıyla fakülteye gelmekten artık çekinir olmuştur. Öğrenci olup olmadığı belli olmayan çok sayıda kişi ellerinde sopalarla güvenlik personelinin bulunduğu kapılardan geçerek üniversiteye girmektedir.

Ayrıca üniversite yönetiminin çağrısıyla üniversiteye gelen polis güçleri bu saldırıları durdurmak bir yana, şiddet dozunun artmasına neden olmaktadır. İki haftadan fazla bir süredir olayları müteakip saldıranların değil, saldırıya uğramış olan öğrencilerimizin gözaltına alındığına tanıklık ediyoruz. Dahası, gözaltına alınan öğrencilerin bir kısmının olaylar sırasında fakülte dışında ve hatta bir kısmının da derslerde olduğu ve olaylara karışmamış olduğu da bilinmektedir. Olaylar sırasında polis güçlerinin ders yapılmakta olan derslikleri basıp bir öğrenci avı gerçekleştirmesi de akademik özgürlüklere büyük bir darbe vurmuştur. Polis, öğrencilerin güvenliği sağlamaktan ziyade üniversite öğrencilerinin ve çalışanlarının güvenliğini tehdit etmektedir.

Polis şiddetinden kaçmak isteyen öğrencilerin, dekanlık katında gözaltına alınırken polis güçleri tarafından darp edilmiş olduğu da bilinmektedir. Üniversitelerde bu şekilde işkence yapılması kabul edilemez. Bu konuda sorumluluk, polis güçlerini üniversiteye davet eden ve bu güçlerin istediği gibi davranmasına müsaade eden üniversite yönetimindedir.

Polisin ve işkencenin olduğu bir üniversitede akademik özgürlüklerin ve bilimin sözünün edilebilmesi bile bir hayaldir. Bizler İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi`nde çalışan öğretim, araştırma personelleri ve memurlar olarak iki haftadır süren bu şiddetin durdurulmasında üniversite yönetimini görevini yapmaya davet ediyoruz.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim-Sen İş Yeri Temsilciliği’’

Yoruma kapalı