HDP AKP’ye çözüm süreci için çağrı yapacak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 6-7 Ekim olayları sonrasında müzakere sürecini askıya aldığına dair açıklamalarda bulunan hükümet yetkililerine Meclis’te gerçekleştirecekleri basın toplantısı ile sürecin ilerlemesi çağrısında bulanacaklarını söyledi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İmralı heyeti olarak, yarın Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyerek, hükümet yetkililerine askıya alınan çözüm sürecini sürdürme çağrısında bulunacaklarını söyledi. Buldan şöyle konuştu:

“Diyalog yollarının açılmasına dair, diyalog kanallarının açılmasına dair bir çağrı niteliğinde basın toplantısı yapmayı düşünüyoruz. Çünkü, Hükümetin genel olarak gerekçeleri işte asayiş olayları bitmeden, bu olaylar bitmeden çözüm sürecini askıya aldıklarını ifade etmişlerdi. Dün 1 Kasım’dan itibaren bu olayların en azından şimdilik durduğunu, umarım bundan sonra bu tür olaylar bir daha yaşanmaz ve hiçbir can kaybı olmaz. Hükümetin gerekçesi işte bir Kasım’ın tekrar HDP’nin çağrısı ile insanların sokağa çıkacağına dair tekrar 6-7 Ekim’de yaşanan olayların tekrardan yaşanmasını gösteriyordu. 1 Kasım’da dünde gördük ki; insanlar çok demokratik bir çerçevede Kaboni’ye sahip çıkmak adına sokaklara çıktılar, eylem ve etkinliklerini yaptılar.

1 kasım eylemlerinden bir gece önce İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüştük ve 1 Kasım’ı birlikte yönetme teklifinde bulunduk. Onlar da bunu değerlendireceklerini söyledi. Muhtemelen yerellerde bilmiyorum yaşandı mı bu diyaloglar ama olayların çıkmamasını da buna bağlayabiliriz. Karşılıklı bir yönetme durumu sanırım oldu. Dün gördük ki insanlar demokratik çerçevede eylemlerini ortaya koydular. Kimsenin burnu kanamadan herkes Kobani’ye sahip çıktığının mesajını verdi. Dolayısıyla hükümetin gerekçe olarak gösterdiği 1 Kasım eylemlerinin de olaysız, sorunsuz ve kansız geçmesi hepimizin arzu ettiği bir durumdu. Bununla birlikte hepimizin hükümetin bu gerekçelerinin ortadan kalktığını ve çözüm sürecinin tekrar ilerlemesi açısından diyalog yönteminin tekrar devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yarın Meclis’te yapacağımız basın toplantısı ile PKK Lideri Abdullah Öcalan ile bir an önce görüşmelerin yapılması gerektiği ve çözüm sürecinin rayına oturması için askıdan alınması gerektiğini ifade edeceğiz. Heyet olarak yapacağımız çağrının ardından hükümet yetkililerinden randevu talebinde bulunacağız. Ardından ise Sayın Öcalan ile görüşmek için başvuruda bulunacağız.” (DHA)

HDP heyeti

Yoruma kapalı