Kobanê Direnişi’nde bir ay bitti: 1294 IŞİD üyesi öldürüldü


Bugün, IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırısının 30’cü günü. Kobanê’deki bir aylık savaşın bilançosu ise hayli ağır. YPG kaynaklarının bildirdiğine göre; çatışmalarda şimdiye kadar 1294 IŞİD çetesi üyesi öldü. 10 tank ve birçok askeri araç imha edilirken çok sayıda da askeri malzemeye el konuldu.

DAİŞ çetelerinin 1,5 yıldan bu yana kuşattığı Kobanê, 15 Eylül’den bu yana büyük bir saldırı altında. Musul, Rakka ve birçok merkezden getirilen ağır silahlarla Kobanê Kantonu’na saldıran IŞİD çetelerinin amacı kısa sürede Kobanê’yi ele geçirmekti. Ancak YPG ve YPJ savaşçılarının direnişi sonucu bu plan gerçekleşmedi. Cezaa, Şengal, Til Hemîs ve Rabia’da aldıkları yenilginin acısını Kobanê’den çıkarmak isteyen IŞİD, Kobanê’de zafer kazanmak istedi. Kentin 3 cephesinde ağır silahlarla saldırmaya başladı.

DAİŞ çeteleri Suriye ve Irak ordularından elde ettikleri silahlar ve Türkiye’nin desteğiyle, Kobanê’ye saldırısını arttırdı. Türkiye’nin çetelere verdiği açık destek ise kamuoyunda deşifre oldu.

20 Eylül günü de Türkiye’den IŞİD çetelerine 5 kamyon dolusu füze, doçka, gönderildi. Bu malzeme Kobanê’nin Qeremox köyü ile El-Bet bölgesinde IŞİD çetelerine teslim edildi. Bu destek birçok kez belgelerle kanıtlandı. Başta Türkiye ve bölge güçlerinden destek alan DAİŞ çeteleri, Kobanê çevresinde çocuk, kadın yaşlı olmak üzere onlarca sivili katledip, yüzlercesini de kaçırdı. Kent merkezine saldıran çeteler, son kaç gündür aldıkları darbelerle birçok mevzileri kaybederek, darbe üstüne darbe aldı. Bir aylık bilanço da, 1294 IŞİD çete ölürken, çok sayıda da askeri malzemeye el konuldu.

Bir ay içerisinde 129 YPG ve YPJ üyesi yaşamını yitirdi. 9 Burkan El-Fırat üyesi de yaşamını yitirdi. Direnişte 5 fedai eylemi yapıldı. Arîn Mîrxan yaptığı fedai eylemde onlarca çete öldürüldü. Arîn Mîrxan bu eylemiyle çetelere büyük darbe vururken, başta Kürtler olmak üzere dünyada Kobanê‘nin sembolü oldu. Son haftaki çatışmalarda YPJ komutanlarından Rojda Axîn de yaşamını yitirdi. (ANF)

biji kobane ypg ypj