Patronları AKlama hükümeti!

Ankara İvedik OSB’de gerçekleşen patlamada ağır yaralanan tanker sürücüsü, dün yaşamını yitirdi. Avukat Gündüz: “Yasalar işverenleri koruyor, işveren yine aklanacak!”

ostim

 

Ankara’da İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde, önceki gün gerçekleşen patlamada ağır yaralanan 35 yaşındaki tanker sürücüsü Ahmet Saçan, dün yaşamını yitirdi. Patlamada 3’ü ağır 5 kişi yaralanmış, çevre işyerlerindeki 8 kişi de gazdan etkilenerek hastaneye kaldırılmıştı.

DOLULUĞU ÖLÇÜLÜYOR MUYDU?

Aynı bölgede 2011 yılında 20 işçinin ölümü ile sonuçlanan patlamalardan sonra açılan davada ailelerin avukatlığını üstlenen Murat Kemal Gündüz, olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Gözlemlerini BirGün’le paylaşan Gündüz, şunları anlattı:

“Patlamanın gerçekleştiği Özpetek Sanayi Sitesi’ne ulaştığımda sokak sis içerisindeydi. İlk dikkat çekici husus, gaz boşaltımı yapan tankerin işyerinin içerisinde olmasıydı. Gaz tankı ve işyerinin farklı yerlerde konumlanması gerekirken, ikisinin bu kadar yakın olması şaşırtıcıydı. Aklıma gelen bir diğer nokta da basıncı ölçmek için manometrenin olup olmadığıydı. Neticede karbondioksit gazının doldurulduğu deponun doluluğunun ölçülebilmesi için basınçölçerin kesinlikle olması gerekir. Bu bilgiye ancak raporun hazırlanmasının ardından ulaşabileceğiz.”

‘İŞÇİ SAĞLIĞI DÜŞÜNÜLMEMİŞ’
İşçi sağlığı ve güvenliğinin önemsenmediğinin görüldüğünü belirten Gündüz, ‘’Hiçbir işçinin koruyucu maske ve koruyucu kıyafetinin olmadığı görüldü. Ama işçi sağlığı açısından karbondioksit patlaması sonucu oluşan, havaya karışan gazın -90 dereceye ulaşacağı ve nefes almanın neredeyse imkânsız hale geleceği düşünülmeliydi. Tanker sürücüsünün ölümü de gösterdi ki, işçi sağlığı ve güvenliği ikinci planda yer alıyor. Ne tanker sürücüsü için ne de tankerin içinde konumlandırıldığı işyerinin çalışanları için alınan bir tedbir yok” dedi.

Gündüz, yasaların işverenden yana olduğuna dikkati çekti “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) tarafından görevlendirilen uzmanın deftere işlediği bilgiler iş cinayetine ilişkin açılacak davanın seyrini belirleyecek. Yasal düzenlemelerle işveren aklanabilir” diye konuştu.

BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANACAK

Olay yerine ilk gidenlerden TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin ise savcılık tarafından bilirkişi raporunu hazırlamak için görevlendirildi.

 

Kaynak : Birgün

Yoruma kapalı