Ülker’de işçi direnişi başlıyor

Topkapı’da bulunan Yıldız Holding’e ait Ülker fabrikasında dokuz işçi, çalışma şartlarının kötülüğü ve sendikanın buna karşı bir şey yapmamasından ötürü Hak-İş’e bağlı Öz Gıda İş sendikasından DİSK’e bağlı Gıda İş sendikasına geçmek istedi. 9 işçi sendika değiştirmesinin ardından Ülker işvereni tarafından işten çıkartıldı. İşçiler duruma tepki gösterirken, “sendika seçme özgürlüğümüzü kullandığımız için işten atıldık” dediler. İşçiler yarın fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek direnişlerini başlatacaklar.

ulker-de-isci-direnisi-basliyor

ÜLKER’DE NELER OLUYOR?

İşçilerin ifadesine göre Topkapı’da bulunan fabrikada uzunca bir süredir işler iyiye gitmiyor. Daha önce olayı Evrensel Gazetesi’ne anlatan işçiler, 2004’ten bu yana ücretlerinin neredeyse aynı kaldığını söylediler. Geçmişte DİSK’in örgütlü olduğu fabrikada pek çok hak kazandıklarını söyleyen işçiler, “ancak bunların birer birer ellerinden alındığını ve sendikanın buna göz yumduğunu” ifade ettiler.

İşçilere göre 2004 yılından bu yana yapılan Toplu İş Sözleşmelerinde sendika eliyle haklarının geriye gittiğinin altı çizilirken, “sürecin her zaman gizli kapılar ardında ve birilerinin adamları ile yapıldığı” ifade edildi. İşçiler enflasyon karşısında ücretlerinin eridiğini ifade ederken, ortalama ücretin asgari ücretin biraz üzerinde olduğu ifade edildi. Bu sebepten ötürü sendika değiştirmek istediklerini açıklayan işçiler, işten çıkartıldı.

Ülker’in bağlı bulunduğu Yıldız Holding özellikle son 10 yılda yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Bununla birlikte Holding’in bağlı bulunduğu yatırımların özellikle nakit akışı konusunda sorun çektiği iddia edilmişti. Holding bu bilgileri yalanlamasına karşın, işçilerin son yıllarda ücretlerinde kayda değer bir değişim olmadı.

Kaynak: Evrensel, İlerihaber.Org

Yoruma kapalı