2 bin çocuk cezaevinde

Türkiye’de Cezaevinde bulunan çocuk sayısı her gün değişmekle birlikte 2 bine yakın çocuk cezaevinde bulunuyor. Bu çocuklardan ortalama 450’si hükümlü geri kalanı ise tutuklu.

Taraf Gazetesi’nden Güler Yılmaz’ın haberine göre; CHP Cezaevi komisyonu çocuk cezaevlerine ilişkin araştırma önergesi verdi. Çocuk cezaevlerinde yaşanan şiddet, cinsel taciz, tecavüz gibi olayların araştırılması, sorumluların açığa çıkartılması, hak ihlallerinin önlenmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması istendi. Komisyon, verdiği önergede 1 yıl içerisinde cezaevine girip çıkan çocuk sayısının 10 bini bulduğu belirtildi. “Her geçen gün cezaevlerinde çocuklara yönelik cinsel istismar ve tecavüz olaylarının artıyor oluşu son derece kaygı vericidir. Çocuklar bu şiddeti uzun süre sessiz bir şekilde, çaresizce yaşamak zorunda kalmaktadırlar” denildi.

Cezaevleri işkence mekanları

CHP Meclis Araştırma önergesinin gerekçesinde şöyle denildi: Özellikle yaşanan son örnekte 15 yaşındaki F.O’nun kaldığı cezaevindeki bir infaz koruma memurunun F.O.’nun koğuş değiştirme talebinin kabul edilmediğini ifade etmesi ve tıpkı geçmiş örneklerde olduğu gibi bu olayda da idarecilerin kayıtsız kalmış olması son derece vahimdir. Bu olaylar göstermektedir ki; çocuk cezaevleri artık birer ıslah merkezleri değil, çocuklar için işkence mekanlarıdır. Bu nedenle çocuk cezaevlerinde çocuklarımızın maruz kaldıkları işkence ve cinsel istismar olayları tüm boyutları ile araştırılmalı ve açığa çıkarılmalıdır.

Yoruma kapalı