“28 Nisan yas günü ilan edilsin”

28-nisanin-yas-gunu-ilan-edilmesi-icin-meclise-onerge8c9f5a4c2a3dce1f633c

İşçi Ölümlerine Son Platformu, 28 Nisan’ın İşçi ölümleriyle Mücadele Günü’nde, meclisteydi. Platform, 28 Nisan’ın  iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçileri anma ve yas günü olmasını talep etti.

İş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenlerin aileleri Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’tan yetkililerle görüşerek bu taleplerini dile getirdi ve işçi ölümlerinin yer aldığı bir almanağı teslim etti.

Öte yandan DİHA’da yer alan habere göre; BDP Batman Milletvekili Ayla Akat 28 Nisan’ın, İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak kabul edilmesi için TBMM’ye önerge verdi. 

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), “Dünya Çalışma ve Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan ettiği, 30’dan fazla ülkenin de 28 Nisan gününü “İş Cinayetleri’nde Hayatını kaybedenleri Anma ve Yas Günü” olarak kabul ettiği belirtilen önergede, “ILO’nun verilerine göre, dünyada her yıl 2 milyon 300 bin işçi çalışırken hayatını kaybetmekte, her 15 saniyede bir işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirmektedir” denildi.

İş yerlerinde güvensizliğin bir boyutu sosyal güvence olarak ortaya çıktığını aktarılan önergede, “Devletin iş yerlerini denetlemek ve işverenler aracıyla iş güvenliğinin sağlandığı gibi hükümlülüğü olduğu halde, her gün en az 3 işçinin yaşamını yitirdiği görülüyor, bu da gerekli önlemlerin alınmadığına işarettir” diye belirtildi.

Kadın, çocuk, göçmen ve yaşlılarla birlikte güvensizce çalışmanın ihtiyaç duyduğu ucuz emek gücünün temelini oluşturduğu vurgulanan önergede, “Sosyal güvenlik sisteminde çocukların korunup çocuk işçiliğinin yasaklanması gerekirken, 2014 yılının ilk 3 ayında 14 çocuğun hayatını kaybetmesi acilen düzenlenmesi gereken bir sorun alanının varlığını ortaya koyuyor” denildi. 

Yoruma kapalı