6. Filo’yu unutmadılar: Denizleri Dolmabahçe’de andılar

10246580_140314476139328_4995860831718340911_n

Bundan 42 yıl önce 6 Mayıs 1972’de oligarşinin cellatları tarafından idam edilen, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak için, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi tarafından  Taksim Meydanı’ndan 6. Filonun denize döküldüğü Dolmabahçe’ye yürüyüş düzenlendi.

Taksim Meydanı yine çok sayıda polis ve TOMA’nın kuşatması altındaydı

Yürüyüşe HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Şamil Altan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Dolmabahçe’ye gelindiğinde ise saygı duruşunda bulunuldu. Ardından bir konuşma yapan Elif Ergin; “Bugün halkın ve ülkenin bağımsızlığı için emperyalizme ve işbirlikçi sermaye diktatörlüğüne karşı girdikleri mücadelede yaşamlarını ortaya koyan gençlerin, Denizlerin, 6. filoyu denize döktükleri yerde bir kez daha haykırıyoruz. 42 yıl önce verdiğimiz sözün gerçekleşeceği güne dek sürecek mücadelemiz” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levet Tüzel ise; Denizler bağımsızlık, özgürlük, demokrasi mücadelesinin en önünde koştular. Şan olsun devrimi yaratanlara, şan olsun idam sehpasını tekmeleyenlere” diye konuştu.

Öğrenci Kolektifleri’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fındıklı Kampüsü’nde, Gençlik Muhalefeti ve EHP üyeleri’de Kabataş’ta buluşarak Dolmabahçe’ye yürüdü.

Gruplar burada bir basın açıklaması yaparken 6 Filo’nun denize döküldüğü yere Deniz Gezmiş ve arkadaşları anısına karanfiller bıraktı.

Kadıköy’de ve Beşiktaş’ta anma

yarin_6.5.2014_6cfe1eef-e376-4d1c-9b5e-404a59402379Beşiktaş’ta Abbasağa Forumu’nun çağrısıyla bir araya gelen kitle semt içinde gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından yaptıkları basın açıklamasıyla 6 Mayıs 1972 idamlarını andı.

Kadıköy’de ise çağrıyı Yoğurtçu Forumu yaptı. Kadıköy’de Boğa’da toplanarak Kilise Meydanı’na yürüyüşe geçen kitle, sık sık “Denizlere sözümüz devrim olacak” Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz sloganları attı.

Kilise Meydanı’nda yapılan saygı duruşunun ardından anma etkinliği müzik dinletisi ve sinevizyon gösterisiyle sona erdi.

 

Yoruma kapalı