Bir yılda 341 karakol, 2 bin yeni korucu

86700aa7254ffa49171773ac0c369aef_08-05-2014-geri-cekilme-yildonumu-aciklama

‘Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu’na göre, bir yılda 341 karakol yapımı kararlaştırıldı. Sınırda 11 güvenlik barajı, sınır hattı boyunca 820 km’lik ‘güvenlik yolu’ yapıldı.  2 bin yeni korucu kadrosu daha alındı.

İHD tarafından kurulan “Geri Çekilmeyi ve Çözüm Sürecini İzleme Komisyonu”, geri çekilmenin yıldönümünde, aradan geçen bir yıllık süreyi değerlendirdi. İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi ve şubeleri tarafından oluşturulan Komisyon, hazırladıkları raporu, Medeni Yıldırım’ın hayatını kaybettiği Lice’deki Kayacık köyü karakolu önünde açıkladı.

Lice Belediyesi Eş Başkanı Rezan Zuğurli ile İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici’nin de aralarında bulunduğu dernek üyelerinin katıldığı açıklamada rapor İHD Genel Başkan Yardımcı Av. Serdar Çelebi tarafından okundu.

25 kişilik komisyon olarak, hem geri çekilmeyi, hem de askeri hareketlilik ve yaşanan olumsuzlukları gözlemlediklerini dile getiren Çelebi, 2013 yılı Eylül ayına kadar gerillaların yoğun biçimde geri çekildiğini, ancak Hükümet’in beklentileri karşılamaktan uzak tutumu nedeniyle geri çekilmenin durdurulduğunu hatırlattı.

Açıklamanın yapıldığı alanda Medeni Yıldırım’ın yaşamına mal olan kalekol ve karakol yapımlarının devam ettiğine de işaret eden Çelebi, başta Amed, Hakkari, Şırnak ve Dersim’de benzer gerginlikler ve çatışmaların sürdüğünü belirtti.

Bir yılda 341 karakol ihalesi

Çelebi, daha sonra resmi veriler, çeşitli bölgelerde yaptıkları araştırma ve gözlemleri üzerine devam eden uygulamalara ilişkin bilgileri paylaştı.

Çelebi’nin verdiği bilgilere göre; geri çekilmenin üzerinden geçen son bir yılda Kürdistan genelinde 341 yeni karakol yapımı ihale edildi. Bu karakollardan 102’sinin inşaatları tamamlandı. 143 karakolda inşaat çalışmaları devam ediyor. 36 karakol ise ihale aşamasında.

Sınırda 11 güvenlik barajı

Güvenlik barajı adı altında Şırnak-Güney Kürdistan sınırında 11 barajın yapımı devam ederken, Dersim bölgesinde, Munzur Vadisi üzerinde yapılan 4 güvenlik barajı, Çemişgezek ilçesinde Tagar Suyu, Aliboğazı’nda ve Siirt’te Botan çayı üzerinde de baraj yapımları sürüyor.

820 km güvenlik yolu

İHD’nin yapmış olduğu araştırmalar ve resmi verilerine göre, büyük bölümü Güney Kürdistan’daki sınır hattında olmak üzere 820 kmlik ‘güvenlik yolu’ yapıldı.

2 bin yeni korucu 

Bu süreçte yeni korucu kadrolarının açılması ve korucu alımları da sürdü. Çelebi, Şırnak, Van, Bitlis, Siirt, Bingöl ve Muş illeri ve bağlı ilçelerde, toplamda 2 bin civarında yeni korucu kadrosu açıldığı ve bu kadronun bir bölümünün alımının tamamlandığını tespit ettiklerini de söyledi.

Söz konusu başlıklar altında bu bilgileri paylaşan Çelebi, bu verilerin aslında sürecin geldiği noktayı açıklamaya yettiğinin ifade etti. Çelebi, “Sayın Öcalan’ın bir yıl önce başlattığı ve hükümetin de yürütmeyi taahhüt ettiği çözüm süreci, gelinen noktada ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Özellikle çekilme sürecinden sonra AKP hükümetinin atması gereken demokratikleşme adımlarının henüz gerçekleşmediğini görüyoruz. AKP hükümetinin geçtiğimiz yıl halkı büyük bir beklenti içerisine sokarak açıkladığı “demokratikleşme paketi”nin de soruna çözüm getirecek içerikten uzak olduğunu hep birlikte gördük” dedi.

Yapılması gerekenler

Çelebi, bunun için de yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

– Öncelikle, yapımı devam eden ve bölge halkında güvensizlik yaratarak, gerginliğe neden olan kalekol, baraj, güvenlik yolu yapımlarına bir an önce son verilmelidir.

– Yeni korucu alım kadroları iptal edilerek, koruculuk sistemi tamamen kaldırılmalı, bu sistemin mensuplarının rehabilitasyonu ve toplumla entegrasyonunun sağlanacağı bir proje geliştirilmelidir.

– Mayınlı araziler bir an önce temizlenmeli, bu konuda imza atılan uluslararası sözleşmelerin gerekleri bir an önce yerine getirilmelidir.

– Tüm bu ihlallerin meydana gelmesine neden olan Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümü için tıkanma noktasında olan barış sürecine yönelik müzakereler sürdürülmeli, ülkenin demokratikleşmesi önündeki engeller kaldırılmalıdır.

– Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümü için başlatılan süreç bir takvime bağlanmalı ve TBMM sürece dahil edilmeli, sürecin yasal zemini hazırlanmalı atılmış ve atılacak tüm adımlar yasal dayanağa kavuşturulmalıdır.

– Buna karşılık da PKK’nin silahlı güçlerinin geri çekilmesi süreci tekrar başlatmalı, elinde bulunan sivilleri biran önce serbest bırakmalı ve sorunun müzakere ile çözümü konusunda üstüne düşeni yapmalıdır.

– Türkiye’de onurlu, demokratik ve kalıcı bir barışın sağlanması için çözüm sürecinin mimarlarından olan Sayın Abdullah Öcalan bir an önce özgürlüğüne kavuşmalıdır.” (ANF)

Yoruma kapalı