İşçilerin katledildiği ocağın krokisi

cats

Manisa’nın, Soma İlçesi’ndeki özel maden şirketine ait ocakta yaşanan iş cinayetinde, şu ana kadar 284 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan trafonun bulunduğu en tehlikeli bölge olan ve ana girişten bin 400 metre uzaklıktaki bu alanı, kurtarma ekipleri iki gündür geçemedi.

Soma’da geçen salı günü saat 15.10’da meydana gelen maden faciasında, ölüm ocağından şu ana kadar 284 işçinin cansız bedeni çıkartıldı. Kırkağaç’daki geçici morgda 3’ü tanınmayacak halde olduğundan kimliği DNA testleriyle belirlenecek 7 işçinin cesedi bulunuyor.

 Yangın sönmüyor

Kurtarma ekipleri, dünden beri sürdürdükleri çalışmalarda trafonun bulunduğu bölgeyi geçemedi. Yangının bu bölgede halen devam ettiği ve galerilerdeki yoğun kömür damarlarının da söndürülemediği için aşırı karbon monoksit gazı üretmeye devam ettiği belirtildi.

İçeride kalan işçilerin yaşamından umut kesilirken dün ilk kez bu bölgeye oksijeni azaltması izin azot gazı verildi. Bu gaz da yangının söndürmeye yeterli olmadı. Bu nedenle dünden beri sadeci iki işçinin cesedine ulaşılabildi.

Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız’ın açıklamasına göre 18 veya 16 işçinin bulunduğu bölüme girilebilmesi için yangının söndürülmesine çalışılıyor.

Ölüm yolları

Bu arada, madenin 5 kilometrelik alanını en küçük noktasına kadar gösteren, ölüm kokan koridorlarının krokileri ortaya çıktı.

Ekipler, tüm kurtarma çalışmalarını, tüm stratejilerini bu krokilerdeki bilgilere göre yaptı. Ölüm ocağından 284 madencinin cansız bedeni de bu yöntemlerle ortaya çıkartıldı. Ancak o krokide kırmızı kalemle işaretlenen A ve C panoları arasında bölge ise, durumun ciddiyetini ortaya koydu.

Kurtarma operasyonunu takip eden ekiplerin, kırmızı kalemle boyadıkları bu noktanın, yangının çıkıp trafonun patladığı ve ekiplerin mahsur kalan işçilere ulaşmak için iki gündür çalışma yürütmelerine rağmen aşamadıkları alanı simgelediği öğrenildi.

 İşçilerin 45 dakikalık gazı, 20 dakikada bitmiş

Bu arada hayatını kaybeden işçilerin cesetleri üzerindeki incelemeler, yapılan teknik değerlendirmeler bambaşka gerçekleri de ortaya çıkardı. İşçilerin, bin 400 metre uzaklıkta meydana gelen yangının ardından maskelerini takarak hızla çıkışa doğru koştukları belirlendi. İşçilerin bu can pazarından kurtulma çabaları sırasında en büyük engeli, yoğun karbon monoksit gazının yanı sıra madenin girişten kısa bir süre sonra başlayan ve çıkmak için hiçbir teknik donanımın bulunmadığı eğimli ana giriş yolu oldu.

Bu bölgede, işçileri yaşama bağlayan maskedeki gaz, 45 dakika yerine yaklaşık 20 dakikada bitti.

Yoruma kapalı