Maden ocağında patlama: Yüzlerce işçi mahsur (Güncelleniyor)

10264273_645162958896543_8221253721038213952_n

Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağından, bugün saat 15.30’da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için yukarı çıkamayan en az 300 işçi  mahsur kaldı.Maden ocağındaki yangın sonrası madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı. 
Yakındaki bir maden ocağından gelen tahliye ekibi kurtarma çalışmalarına başlarken, tedbir amacıyla bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı TamerKüçükgencay, “Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var” dedi.

SOMA Maden Cinayeti

Güncelleme 17:00

Başbakan’ın konuşmasından sonra halk öfke patlaması yaşadı. AKP binasına yürüyen halk cam çerçeve herşeyi indirdi.

Polis katledilen işçilerin yakınlarını döverek gözaltına alıyor.

10356708_10152262386997562_6989766590139296075_n

Güncelleme- 16:40 

Başbakan Erdoğan Soma’da iş cinayetinde katledilen işçilerin yakınları tarafından protesto ediliyor. Aileler “Hükümet İstifa” ve “Katil Erdoğan” sloganları atıyor.

Güncelleme 15:00

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel  katledilen madenci sayısının 350’ye yaklaştığını ifade etti.

Güncelleme 14:00

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı: “Dünya tarihinde görülen en büyük katliam. Bir kriz masası oluşturacağız. Burayı aydınlatmadan gitmeyeceğiz. Burada kaçak işçi çalıştırmaktan, ihmalden daha fazla suç var.”

Güncelleme 13:00

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentteki hastanelerde dünden bu yana 88 kişi tedavi gördü. 63 kişi tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 25 kişinin tedavisi sürüyor.

Güncelleme- 12:00

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin yarın Soma için iş bırakacağı açıklandı.

Güncelleme- 11:18

İMC TV’de konuşan HDP Manisa İl Başkanı Abdurrahman Aras: 285 ölen var,300 işçi içeride.

Güncelleme 11:00

İbrahim Sarıkaya Soma’dan bildirdi:

Patlama Soma Holding’in üretim yaptığı Eynez Ocağı’nda meydana geliyor. Soma Holding devlete belirli bir üretim taahhüdünde bulunuyor (tonaj olarak). Son aylarda üretim taahhüt edilen miktara ulaşmıyor. O yüzden patron aşırı üretim baskısı yapıyor. Üretimde kullanılan ve elektrikle çalışan bantlara aşırı yüklenmeden dolayı elektrik trafosu patlıyor. Ve bu içerde bulunan değişik gazları tetikleyerek çok büyük bir patlamaya sebep oluyor. Şuan üç yüze yakın işçi ölü olarak çıkarıldı. En az iki ayağa ulaşılamadığı söyleniyor. İki ayakta toplam yüz kişi çalışıyor. Dolayısıyla ölü sayısının 500’e yaklaşacağı söyleniyor. 15 yaşında ocakta öldüğü söylenen çocukla ilgili işçiler kesinlikle 18 yaş altı kimsenin ocağa giremeyeceğini söylüyor. İlçede okullar tatil. İnsanlar hastanenin önünde bekliyor. Çevik kuvvet madene girişi kapatmış durumda. Bölgelede çok sayıda jandarma var. Okullardan çıkan Okullardan çıkan liseliler dayanışma için yiyecek ve içecek dolu poşetlerle hastanenin önüne geliyorlar.

Güncelleme 10.20
Başbakanlık 3 günlük milli yas ilan etti
Başbakanlık açıkalması şöyle;
“Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir.

Güncelleme- 10:15

Enerji Bakanı Taner Yıldız: “205 madencimizi kaybettik. Yaralılardan özellikle ağır yaralıların rahatladığını kurtulduğunu görüyoruz. Bugün AFAD ekibimiz koordinasyon merkezinde hangi hastanelerde hangi yaralı kardeşimizin kaldığına bakılacak

Güncelleme 10:10

Konuştuğumuz bir işçi: Olay vardiya değişimi sırasında olduğu için birçok arkadaş kendisini bu faciadan kurtarabildi. Şuan tam sayıyı kimse bilmiyor ancak bir vardiyada 750-800 işçi çalışıyor.”

Güncelleme 09:00

Katledilen maden işçilerinin bir bölümünün cenazeleri Kırkağaç’ta bulunan soğuk hava deposuna getirildi.
Burada CNN Türk canlı yayınına katılan ve cenazeleri bekleyen vatandaşlar arasında yer alan bir kişi, yeğeni Kemal Yıldız’ın maden ocağında çalıştığını ve 15 yaşında olduğunu söyledi.

Güncelleme- 07:30

ÇHD İzmir: Maden sahasındayız. Ocaktan duman çıkmaya devam ediyor. 100 den fazla ambulans bekliyor.

 Hayat TV: Tüm-Bel Sen Genel Sek. Satı Burnucu: Uzun zamandır kurtarma çalışması devam etmiyor. Umutlar giderek kesilmiş durumda.

Güncelleme- 05:30

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00 sıralarında yaptığı açıklamada Soma’daki maden ocağında yaşanan katliamda ölenlerin sayısının 201’e yükseldiğini, 4’ü ağır 80 kişinin de yaralı olarak çıkarıldığını söyledi.

Güncelleme 02:40 

HDP Soma ilçe Eşbaşkanı ölü sayısının 300’ü geçtiğini, cesetlerin çuvallarla teşhis için stada taşıdığını açıkladı.

Güncelleme- 02:09

DHA muhabiri Şevket Yılmaz: “İçeriye basılan hava nedeniyle bir yangın daha çıktı bu nedenle arama-kurtarma çalışmalarına ara verildi.

Güncelleme- 01:50

Taner Yıldız: 151 işçi hayatını kaybetti. 76 işçi yaralı.

Güncelleme- 01:10

EMO İzmir Şubesi twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

BnjEeyzIgAEge3JŞubemizden Soma’ya hareket eden ilk ekip Manisa yolunda, diğeri İzmir’den yola çıktı.

Soma’daki heyetimizin almış olduğu bilgilere ve tespitlere göre; yangının kömür kaynaklı olduğu, elektrik tesisatıyla ilgili olmadığı oluşan kömür kaynaklı yangının madene taze hava basan kanal üzerinde olması, erken tespit edilerek hava yönünün değiştirilmesinde geç kalınmasından kaynaklı zehirlenmelerin oluştuğu ve felaket noktasına geldiği, otomasyon sisteminin eski ve yetersiz olduğu patlayıcı ve zehirleyici gazlara karşı erken tespite bağlı gerekli manevraların manuel yapılması nedeniyle geç kalındığı tespit edilmiştir. Daha detaylı bilgilere ulaşıldıktan sonra bilgiler paylaşılacaktır.

 

Güncelleme- 01:00

DİSK Başkanı Kani Beko: Umarım sayıları artmaz ama ben pek umutlu değilim. İçerideki patlama sonrası yaşanan bir katliam var.

Güncelleme – 00:07:

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün televizyonlara yaptığı açıklamalarda ölü sayısının 157 olduğunu söyledi.

Güncelleme – 00:12:

Taner Yıldız: “Karbonmonoksit zehirlenmesiyle karşı karşıyayız. Şu an bulunduğumuz durum sıkıntılı bir durum” dedi. Rakamlar konusunda bir bilgi vermeyerek “Rakamlar üzerinde durmamayı tercih ediyoruz, bir buçuk saat sonra bir açıklama daha yapılacak” dedi.

 

Yoruma kapalı