Şırnak termik santrallere karşı direniyor

sirnak-doga-icin-direniyor64f0ad7f5fed3571c6a4

Şırnaklı gençlerin Toptepe (Avgamasya) köyünde kurulmak istenen  termik santrale karşı mücadelesi sürüyor. Başını gençlerin çektiği Şırnak Çevre Platformu’nun, santrale karşı başlattığı eylemler Şırnak dışına da yayılıyor. Bugün İstanbul, Şırnak, Diyarbakır gibi birçok kentte sokağa çıkacak olan gençlere KKTC ve Ukrayna’da yapılan eylemlerle destek verilecek.

İstanbul’da bugün saat 14.00’te Taksim’de yapılacak eylemin adresi Şırnak’a kurulmak istenen termik santrallerin ortaklarından Ciner grubuna ait Habertürk Televizyonunun önü olacak. ‘Gezi’den Hevsel’e Hevsel’den Şırnak’a doğa direniyor’ şiarıyla tabut bırakma eylemi gerçekleştirecek olan Şırnak Çevre Platformu üyelerinden Rıdvan Uysal’la termik santrallere neden karşı olduklarını ve yapacakları eylemleri anlattı.

Doğamıza saldırıyorlar

Evrensel Gazetesi’nden Beyar Özalp’in haberine göre; kapitalistlerin doğaya karşı bir saldırı içinde olduğunu söyleyen Uysal, sermayedarların sadece Şırnak’ta değil Türkiye’nin birçok yerinde doğa katliamları yaptığını ve bu bölgeleri insansızlaştırmaya çalıştığını söyledi. “Kurulan 7 barajla bölgenin yarısı sular altında kalacak. Kurulacak termik santrallerle bölgenin geri kalanı da boşaltılmak isteniyor” diyen Uysal, Cudi Dağı’nda çıkartılan linyit kömürünün karbondioksit oranının diğer bölgelerde çıkan linyitten 3 kat fazla olduğunu ve bu durumun doğa için bir felaket olduğunu belirterek, “Bu durum küresel ısınmaya neden olmakla beraber tarımda verimliliği de düşürüyor. Şırnak’ta kurulacak termik santralden sadece bölge insanları değil ülkenin her yerinde yaşayan insanlar etkilenecek” şeklinde konuştu.

Halk Gezi direnişiyle sermayeye darbe vurdu

Sermayedarların birçok alanda ittifak kurduğunu ve bu şekilde güçlendiğini söyleyen Uysal, başta Gezi Parkı ve Brezilya’da olmak üzere birçok yerde halkın bu ittifaklara karşı mücadeleyi büyüttüğünü dile getirdi. Uysal, “Termik santrallere karşı Gezi’den Hevsel’e Hevsel’den Şırnak’a doğa direniyor diyerek hep beraber mücadele edeceğiz ve sermayedarların ittifakını bozacağız” dedi.

Gezi ve Hevsel ruhuyla mücadele edelim

Gazetemize konuşan Şırnak Belediyesi Eş Başkanı Serhat Kadırhan ise Silopi’de biri fuel oil ile çalıştırılmak üzere, iki santral olduğunu, üçüncüsünün de Şırnak’a yapılmaya çalışıldığını söyledi. İnsan ve doğa yaşamını hiçe sayarak bölgede ısrarla termik santral kurmak isteyen sermayedarların bu bölgeleri boşaltmayı da hedeflediğini belirtten Kadırhan, “Buralarda termik santral kurulmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Bizim mücadelemizin çıkış noktası Gezi ve Hevsel direnişleriyle aynıdır. Herkesi Gezi ve Hevsel ruhuyla mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Şırnak’tan Odessa’ya eylem

 Bugün, termik santrallerin yapılmak istendiği Şırnak ve Silopi’yle birlikte, İstanbul, Adana, Ankara, Antep, Çorum, Dersim, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Hatay, İzmir, Mersin, Muş, Van ve KKTC ile Ukrayna’nın Oddessa kentindeki Politeknik Stadyumu’nda da eylemler yapılacak.

Yoruma kapalı