“Vicdanen, hukuken ve tıbben doğru olanı yaptık”

Gezi hekimleri

Gezi İsyanı nedeniyle 255 direnişçinin yargılandığı davanın ilk duruşmasının ikinci oturumu İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Dün ilk oturumu gerçekleştirilen davada 32 direnişçi savunma yaptı.

Direnişçiler, “Görevini yaptırmamak için direnme”,”kamu görevini usulsüz üstlenme ve kamu malına zarar verme”, “Özel kıyafetleri usulsuz kullanma”, “suçluyu kayırma” “ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme” ve ” hırsızlık” iddialarıyla 1 yıldan 11,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Bugün 2. oturumu yapılan duruşmada ise yaralı Gezi direnişçilerini tedavi ettiği için yargılanan iki hekim savunmalarını yaptı.

Hekim Sercan Yüksel, “İnsan hayatını kurtarmaya çalışan hekimlerin yargılanması ama insanları öldüren polislerin yargılanmaması, çok acı” dedi. Hekimlik görevini yerine getirmeye çalıştığını belirten Yüksel, “Polisin gaz kullanmasıyla caminin içine de yoğun gaz geliyordu, ağır yaralılar can havlindeydi” dedi.

Yüksel şu savunmayı yaptı: “Biz yaralılara suçlu olup olmadığını sormayız, biz hekimiz, biz hekimiz, bizim için hiçbir önemi yok. Ağır kanamalı, açık kırığı olanlara, nefes darlığı çekenlere müdahale etmeseydik çok sayıda ölüm olurdu.”

“Yaralılara müdahale eden sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum ve gurur duyuyorum” diye konuşan Yüksel’in bu sözleri salondaki izleyiciler tarafından alkışlandı.

 Dr. Erenç Yasemin Dokudan ise, “Olay, deprem gibi sel gibi olağanüstü bir durumdu. Bize atfedilen suçlarda suçluyu kayırmak gibi suçlamalar yöneltiliyor. Bizim amacımız bunlar olamaz, mesleki refleksimizle hareket ettik. Yolda bayılan, uçakta fenalaşan birini görüp yardımına koştuğumuz gibi Bezmi Alem Camii’nde de mesleki refleksimizle aynı şeyi yaptık. Suçlamalar beni çok şaşırttı, Tıp Fakültesi eğitimini yanlış mı öğrendim diye düşündüm. Yanlışsam benim düşüncemi düzeltsinler” dedi.

Yaralılara suçlu da olsalar acil tıbbi müdahalede bulunmanın görevleri olduğunu belirten Dokudan, “Vicdanen de, hukuken de, tıbbi etik açısından da doğru olan şeyi yaptık. Şimdi dönüp baktığımda orada olmasak hayatını kaybeden, engelli olacak onlarca insan olacaktı. Orada bulunan tüm sağlık çalışanlarıyla gurur duyuyorum” diye konuştu.

Sözleri sık sık alkışlarla kesilen Dokudan, “Ben bu davayı hipokrata ağıt olarak değil, hipokratı yeniden saygıyla selamlama şansı olarak görüyorum” diyerek savunmasını tamamladı. Duruşma, diğer sanık savunmalarının yarın alınması için ertelendi.

Yoruma kapalı