Paramaz ve arkadaşları mezarbaşında anıldı

1915 yılı Haziran ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gece Beyazıt Meydanı’nda asılan Paramaz ve 19 devrimci yoldaşı, 14 Haziran saat 13:00’de Edirnekapı Ermeni Mezarlığı’nda anıldı.

1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada öncelikle Ermeni Hınçak Partisi’nin gönderdiği mesaj okundu. Mesajda yıllar sonra başlayan bu anmaların iki halkın kardeşliği ve mücadele birliği için öneminin altı çizildi. Ardından Nor Zartonk ve katılımcılar adına ortak bir metin okunarak bu toprakların, eşit ve özgür bir dünya tahayyülü ile ilk yola çıkanlarından Madteos Sarkisyan (Paramaz) ve 19 yoldaşının, İttihat ve Terakki Hükümeti’nin kararıyla idam edilmeleri üzerinden 99 yıl geçtiği, mücadeleleri uğruna canlarını vermekten çekinmeyen ve darağacına giderken dahi davalarından geri adım atmayan 20 Ermeni devrimcinin katledilişi, devletçe yok sayılırken, siyasi çevreler tarafından ise unutturulduğu belirtildi. Paramazların mücadelesi, tüm dünyadaki devrim mücadelelerinin bir parçasıdır denilen açıklamada onları ve mücadelelerini anmak için, onları unutturmamak için bu etkinliklerin devam edeceği belirtildi. 

Anmaya SYKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Yücel’in yanı sıra HDP MYK üyesi Kadir Akın da katıldı ve son olarak o da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Paramaz ve arkadaşlarının anılmasının aynı zamanda bir yüzleşme olduğunu belirtti ve bu toprakların devrimcisi olarak Paramaz ve arkadaşlarına sahip çıkılması gerektiği, onların ötekilerin değil, bizim devrimcilerimiz olduğu, Deniz’in , Necdet’in, Mahir’in, İbrahim’in, Erdal’ın onların bıraktığı yerden aynı yiğitlikle darağacında ve işkencehanelerde hayatlarını bu uğurda kaybettiklerini  anlattı. Akın’ın Paramaz’ın son sözlerinin “Yaşasın Sosyalizm” olduğunu belirterek tamamladığı konuşmasının ardından katılımcılar  bu anmanın her sene devam etmesi gerektiği konusunda fikir birliği yaparak gelecek sene yeniden buluşmak üzere ayrıldılar.140614_paramaz-mezarlik1_k

Yoruma kapalı