İTÜ Rektörü mahkeme kararını tanımıyor: Akademisyenleri işe geri almıyor


İTÜ’de öğrencilere ve akademisyenlere karşı ‘baskıcı’ tutumuyla öne çıkan Rektör Mehmet Karaca, şimdi de işten attığı araştırma görevlilerini mahkeme kararı olmasına rağmen geri almıyor. 1 aylık yasal süre geçeli neredeyse 1 ay daha olacak ancak rektör suç işliyor ve kararı uygulamıyor. İşe iade davasını kazanan araştırma görevlileri suç duyurusunda bulundu. İTÜ’yü ilerleyen günlerde yeni eylemler bekliyor

İTÜ’de görevlerine son verilen araştırma görevlileri İstanbul İdare Mahkemesi’ne açtıkları davayı kazanmalarına rağmen Rektör Mehmet Karaca mahkeme kararını uygulamayarak büyük bir hukuksuzluğa imzasını attı. Araştırma Görevlisi Aykut Kılıç ve Taylan Mercan İstanbul İdare Mahkemesi’ne işe iade ve 33/A kadrosuna geçme istemiyle dava açtı ve kazandı. 4 Ağustos’ta karar İTÜ Rektörlüğü’ne tebliğ edildi. İTÜ Rektörü Mehmet Karaca kararı 1 aylık süre içerisinde yasal olarak uygulamak zorunda olmasına rağmen, uygulamadı.

İTÜ’de yüzü aşkın araştırma görevlisi Rektör Mehmet Karaca tarafından görevden alınmıştı. İTÜ kamuoyunun ve tüm Türkiye’nin tepkisini çeken bu uygulamaya karşı İTÜ’de yüzlerce üniversitelinin, akademik ve idari personelin katıldığı eylemler gerçekleşmiş, Rektörlük binası işgal edilmiş, araştırma görevlileri YÖK önünde eylemler düzenlemişti; ancak tüm bunlara rağmen rektör, hukuksuzca görevden aldığı araştırma görevlilerini geri almamakta direnmişti. İşten atılan araştırma görevlilerinin 33/A kadrosuna alınması için üniversite bünyesinde oluşturulan bölüm kurulları da olumlu görüş bildirmiş; bu görüşler kurulları oluşturan rektörlükçe göz ardı edilmişti.

İTÜ Hukuk Müşavirliği de rektörü uyarmış ama…

Üstelik İTÜ Hukuk Müşavirliği durumu farkederek Rektörlük makamına bir uyarı yazısı gönderdi. Müşavirlik, yazıda 3 Eylül 2014’e dek karar uygulanmazsa İTÜ ve kararı uygulamakla yükümlü kamu görevlileri hakkında maddi-manevi tazminat davası ve ilamı yerine getirmemek fiilinden ceza davası açılabileceğini belirtti.

Tüm bunlara rağmen rektör yasal süreyi de aştı ve kararı uygulamadı. 9 araştırma görevlisini mahkeme kararlarının ardından işe geri almak zorunda kalan Rektör Mehmet Karaca, davalar ardı ardına aleyhinde sonuçlanmaya başlayınca çözümü mahkeme kararlarını hiçe saymakta buldu ve Aykut Kılıç ile Taylan Mercan’ı işe geri almadı. Ayrıca davayı kazanan ve kararı İTÜ’ye tebliğ edilen üçüncü bir araştırma görevlisinin daha bulunduğu ve rektörün onu da geri almamakta direttiği öğrenildi. Bunun üzerine İTÜ’de görev yapan arkadaşlarıyla  birlikte dün (29 Eylül) Çağlayan Adliyesi’ne giden iki araştırma görevlisi kararı uygulamakla yükümlü bulunan Rektör Mehmet Karaca, Personel Daire Başkanı Emine Çalışkan ve İnşaat Fakültesi Dekanı Gaye Onursal Denli hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rektörün tutumuna karşı eylemler yapılacak

Rektörün hukuk tanımazlığına karşı İTÜ Asistan Dayanışması 1 Ekim Çarşamba günü #İTÜRektörüSuçİşliyor ve #KaracaGörevdenAlınsın hastagleriyle bir twitter eylemi düzenleyecek. Büyük eylem ise 16 Ekim’de İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenecek, İTÜ’lü araştırma görevlileri, akademik ve idari personel ile üniversiteliler Rektör Karaca’nın tek adam yönetimine ve hukuk tanımaz uygulamalarına karşı yürüyecek.

“Davaları kaybeden rektör çareyi mahkeme kararlarını tanımamakta buldu”

Konuyla ilgili Sendika.Org’a konuşan işe geri alınmayan araştırma görevlilerinden Aykut Kılıç, Rektör Mehmet Karaca’nın göreve geldiğinden beri tek adam sultasıyla üniversiteyi yönettiğini ifade etti. Kılıç, “Rektör, davaları kaybetmeye başlayınca çareyi mahkeme kararlarını uygulamamakta buldu. Araştırma görevlilerini geri almamak için elinden geleni yapıyor. İlk etapta yurtdışından gelecek doktoralıların alınacağını, bu gerekçeyle bizi görevden aldığını söylüyordu ancak hiç de öyle olmadı. Yerimize gelenler Fatih Üniversitesi’nden, Sebahattin Zaim Üniversitesi’nden…” şeklinde konuştu. Rektörün bu tutumunun ciddi bir suç olduğunu ve görevi kötüye kullanmaktan en az iki buçuk yılla yargılanacağını ifade eden Kılıç, savcının YÖK Genel Kurulu’ndan soruşturma için izin istemeye hazırlandığını söyledi.

sendika.org


Yoruma kapalı