Jin Akgül: Feminist Bahar’dan bahsediyorsanız yüzünüzü Rojava’ya dönün


11 kadın derneği ve kuruluşu İsveç Parlamentosu’nda, “Kadınlar ve çocuklara karşı savaş” temasıyla Şengal’de kaçırılan Êzidi kadın ve çocukların durumunun ele alındığı bir panel düzenledi. Panelin birinci bölümünde sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ikinci bölümde ise İsveç Parlamentosu’ndaki siyasi parti temsilcileri Orta-Doğu’da süren savaş, İsveç Hükümeti’nin Orta-Doğu ülkelerine yaptığı dış yardımlar, DAİŞ çetelerinin kaçırdığı Ezidi kadın ve çocuklar üzerindeki düşüncelerini katılımcılarla paylaştılar. Panelde konuşmacı olan Gevleborg Mezopotamya Kadın Derneği’nden Jin Akgül Haco ise konuşmasında şöyle dedi;

‘‘Rojava ve Kobanê’deki kadınlar IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik üç koldan saldırısına direniyor. Kadınlar ülkelerinin korunması için en ön saflarda çarpışıyor. Kadınlar Rojava’daki toplumun inşasına aktif olarak katıldıkları gibi buna öncülük de yapıyor. IŞİD çetelerine karşı verilen savaşta kadınlar alışılagelen hemşirelik, aşcılık ve çocuk bakıcılığı gibi görevleri yapmıyorlar. Cephenin ön saflarında savaşıyorlar. Onların örgütlerinin ideolojisi Kürtler arasında oldukça yaygın olan kadın-erkek eşitliğini temel alıyor. İsveç’te ‘Feminist bahar’dan söz ediliyor. Ben sizlere Rojava’da olanlara gözlerinizi çevirmenizi öneririm.

Kadın ve erkekler topraklarını IŞİD çetelerine karşı savunmak için vardiyalı olarak evde ve cephede görev yapıyor. Bu anlayışla yaşamın her alanında olduğu gibi askeri alanda YPJ’de örgütlenen Rojavalı kadınlar IŞİD çetelerine karşı savaşıyor. Şu anda Kobanê IŞİD çetelerinin ağır saldırıları altında. Halkın acil yardıma ihtiyacı var. IŞİD’a karşı bombalamaların sürmesi iyi ama daha fazlasına gereksinim var. Dış dünya IŞİD çetelerine destek veren ülkelere baskı yapmalı. Türkiye’nin IŞİD çetelerini desteklediğine dair bir çok belge var. IŞİD’e verilen desteğin kesilmesi ve çetelerin durdurulması için sorun Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin gündemine taşınmalı.’’ (ANF)

YPG kadın militanlar