Antakya Kobane için yürüdü

“Antakya Kobane ile Dayanışma Platformu” 1 Kasım Dünya Kobane gününde tüm dünya ile aynı zamanda alanlardaydı.

Antakya Eğitim-Sen önünde toplanan kitle Saray Caddesi’nde yürüyüş yaptıktan sonra basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Platform adına Hülya Kadi okudu.

ll

Hülya Kadi’nin okuduğu açıklamanın tam metni şöyle:

“Arjantin’den Hindistan’a Ekvador’dan İtalya’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinden, aralarında Noam CHOMSKY ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Adolfo Perez ESQUIVEL’in de bulunduğu aydınlar, ‘İnsanlık İçin, Kobanê İçin’ 1 Kasım’da küresel eylem çağrısı yaptı. Bir buçuk ayı deviren IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı Kobanê halkının direnişi bu eylemle bütün dünya tarafından selamlanarak destekleniyor. Biz de buradan Türkiye’nin Suriye’ye ve savaşa sıfır noktasından bütün dünyaya seslenerek, Kobane direnişini desteklediğimizi ifade ediyoruz. Aynı zamanda Suriye’de üç yılı aşkındır devam eden emperyal savaşı kınıyoruz.

IŞİD isimli taciz, tecavüz ve katliam çetesi Ortadoğu’da oynanan oyunun önemli bir parçası haline geldi. Adını Musul işgali ile duyuran IŞİD, Şengal, Rakka işgalleriyle devam etti. Irak ve Suriye’de katliam ve soykırım gerçekleştirdi. Son olarak da Rojava özerk bölgesinin üç kantonundan biri ve Türkiye’ye sınır olan Kobane’yi işgal etmeye kalkıştı. IŞİD orada PYD, YPG ve kadın örgütlenmesi olan YPJ liderliğinde Kürt halkının tarihi bir direnişiyle karşılaştı. İki gün ömür biçilen Kobane 6 haftayı deviren bir direnişe imza attı. Kafa keserek korku dünyası yaratan IŞİD’in yenilebileceğini Kürt halkı gösterdi. Hem de en modern ağır silahlara karşı basit silahlar ve kıt olanaklarla bu başarı sağlandı. Bu başarının altında yatan halkın inancı, yaşama bağlılığı ve özgürlük arzudur. Bu bilinç ve hisler yediden yetmişe herkeste toprağını koruma refleksi yarattı. IŞİD zulmüne karşı Kobane direnişini selamlıyoruz.

Kürt halkı dünya devrimler tarihinden öğrendiklerine yeni kazanımlar katarak aklın ve vicdanın direnişini sürdürüyor. Sovyetler Birliği’nin Stalingrad onur madalyasını yeniden parlatıyor, İspanyol komünarların “no pasaran”ını Kürtçe’ye tercüme ediyorlar. Zapatistaların Chiapas’ta yeşerttikleri umudu, Rojava’da büyütüyor. Chavez’e, Küba devriminin çınarı Fidel’e, Che’ye selama duruyorlar.

Kobane direnişinin büyüklüğü, yanında düşen yoldaşıyla Soma’da Ermenek’te kör kuyularda hayatını yitiren madencilere aynı hüznü duyabiliyor olmasındandır. Kürt kadını IŞİD gericiliğine karşı sadece kendi için değil, tüm dünya kadınları için direniyor. Rojava’da Kürt halkı kendi için ne istiyorsa bölge, dünya halklarının tamamı için de onu istiyor.

‘Rojava Modeli’mezhepçi olmayan, laik, demokratik halkların birlik ve çeşitlilik içinde yaşadığı bir modeldir. Kobane direnişi ve Rojava devriminin devamı için; yaşam koridoru derhal açılmalı, Rojava Kantonları’nın statüsü bir an önce tanınmalıdır.

Şimdi Harekete Geçme Zamanıdır!

ABD ve batılı emperyal grupların Ortadoğu emelleri devam ediyor. Müslüman’ı Müslüman’a, Müslüman’ı diğer din ve mezheplere, Arap’ı Arap’a, Arap’ı Kürd’e kırdıran bir politika izliyorlar. Orada ölen insanlar hiç kimsenin umurunda değil. Her gün onlarca insanın kafası kesiliyor. Onlarca kadın ve çocuk tecavüze uğruyor. Bütün dünyaya ve halklarımıza; emperyalistlerin, baskıcı devletlerin gösterdiklerinden başka bir dünya; özgür ve eşit bir dünya olduğunu göstermenin tam zamanıdır. Bunun için bu gün bütün dünyanın savaş karşıtları demokratik haklarını ifade etmek için alanlarda. Barışı haykırmak için alanlarda.

Ölüme karşı yaşamı; esarete karşı özgürlüğü, sömürüye karşı emeği, işgale karşı bağımsızlığı; taciz-tecavüze karşı kadınlığı; çocuk ölümlerine karşı oyun oynama hakkını; genç ölümlere karşı okumayı, sevmeyi; doğayı yok eden silahlara kaşı ekolojik dengeyi savunmak için harekete geçme zamanı.

Bölgede yaşayan Kürt, Arap, Ermeni, Pers; Sünni, Alevi, Ezidi, Hıristiyan bütün halkların kardeşliği ve dayanışması için harekete geçme zamanı. Unutmayalım ki, Vietnam işgalini işgalci ülke olan ABD’nin barışı savunan insanlarının kendi ülkelerindeki eylemi durdurdu. Şu an bu eylemler savaşın müsebbibi olan başta ABD olmak üzere bütün emperyalist ülkelerde gerçekleşiyor. Barış severler şu an Kobane’ye destek açıklarken savaşların bitmesini istiyor. Bizde savaşın bölgedeki taşeronu olan AKP hükümetine karşı bugün dünyanın dört bir yanından yükselen seslerle ortaklaşarak “Artık yeter” diyoruz.”

Yaşasın Kobane Direnişi

Yaşasın Halkların Kardeşliği

Yoruma kapalı