Cumartesi Anneleri 500 haftadır aynı yerde

Cmt banner

 

Arjantin’de 1973 yılında faşist Pinochet’in yaptığı askeri cuntadan bu yana her hafta perşembe günü, Plaza Del Mayo önünde toplanan Plaza Del Mayo Anneleri örnek alınarak Galatasaray Lisesi önünde yapılan oturma eylemi 500. Haftasında.

Yapılan eylemle ‘‘Cumartesi Anneleri’’ adını alan kayıp yakınları, 27 Mayıs 1995’ten bu yana her cumartesi günü saat 12.00’de Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapıyor. Gözaltında kaybedilen, faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan ailelerden oluşan Cumartesi Anneleri’nin yaptığı oturma eylemi Türkiye’deki en önemli sivil itaatsizlik örneklerinden birisi.

1995’te ‘kayıplar’ için başlayan buluşmalar, 1996 yazında engellenmeye başlandı. 15 ağustos 1998’den 13 Mart 1999’a kadar sayısız kere gözaltına alındılar, gaz bombalarına maruz kaldılar ve baskılar sonucu uzun bir ara verdiler. 13 Mart 1999’da polisin sert müdahaleleri nedeniyle oturma eylemlerine ara veren Cumartesi Anneleri, 31 Ocak 2009’da yeniden bir araya gelmeye başladı.

Ailelerin başlıca talepleri kayıpların devlet arşivlerinde kayıtlı akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu’ndaki  zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamasıdır. Cumartesi Anneleri’ne Uluslararası Hrant Dink Ödülü, 2013’te Cumartesi Anneleri’ne verildi.

Cumartesi Anneleri’nin 500. hafta yapılacak oturma eylemine, birçok sanatçı, aydın ve siyasetçi de katılacak. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve bileşenleri buluşma öncesinde Mis Sokak girişindeki HDP binası önünde toplanacak; Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Gençlik Kolları İstiklal Caddesi’nde Fransız Kültür’ün yanında yer alan CHP Beyoğlu ilçesi önünde toplanacak ve Galatasaray Lisesi önüne yürüyecek. Fotoğraf sanatçıları ise Tünel Meydanı’nda toplanıp, yürüyen sergiyle Galatasaray’a yürüyecek.

Cumartesi Anneleri, 500. kez yapılacak  oturma eylemine elinizde bir karanfille sizi de bekliyor…

cmt 5 cmt 4cmt 3cmt 2Cmt 1

 

Yoruma kapalı