Köle pazarları yaygınlaşacak

Çalışma yaşamında yeni hak gasplarını getirmeye çalışan Hükümet, Orta Vadeli Programı’na dahil ettiği Özel İstihdam Büroları ile köle pazarlarını yaygınlaştırıyor. Bununla yetinmeyen Çalışma Bakanlığı bir yandan da iş yasasında gitmeyi düşündüğü değişikliklerle işçiyi tazminatsız işten atmayı planlıyor. Bakanlığın çalışmalarına dair ipuçları basına yansımaya başladı. Üzerinde çalışılmaya devam edilen pakette, işçiyi tazminatsız atmanın formülü üzerinde tartışma yürütülüyor. Kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmasını da düşünmeyen hükümetin, sadece karayollarında dava açan ve hak kazanan işçilere ilişkin çıkış yolu aradığı belirtiliyor.

Sertifika pazarlayacak

İşçinin iyiliği için çalışma yürüttüklerini ileri süren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizler ordusunu köle pazarlarına yönlendiriyor: “Bu kişilerin istihdam bürolarıyla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Bu boşluğun işçi lehine doldurulması için iyi bir fırsat olduğunu onlara da söyledim.” Paketle ilgili olarak başbakanla iki toplantı yaptıklarını ve öncelikli konuları içeren bir çalışma paketinin TBMM’ye geleceğini kaydeden Çelik, “İş güvenliği ihmallerine ceza artırımı, sertifikalı işçi çalıştırma zorunluluğu, kapatma ve faaliyeti durdurma cezalarına uymayıp mühür kıran işletme sahiplerine verilecek para cezasının hapis cezasına çevrilmesi gibi ciddi düzenlemeler olacak. Örneğin; Ovit Tüneli’nde şu anda faaliyet sürüyor, böyle olamayacak” dedi. 2015 Temmuz ayına kadar belli meslek dallarında tüm işçilerin sertifikalı olması zorunluluğu geleceğini belirten Çelik, sertifikaları kaç paraya satacağına dair bilgi vermedi.

Taşeronu ikiye ayırdı

Yapılması öngörülen düzenlemeye göre, kamuda asıl işi yaptığı tespit edilen işçiler kazanılmış haklarından vazgeçerlerse kadrolu olabilecekler. Bu düzenleme, dava açarak taşeron işçi olarak asıl işi yaptığını mahkeme kararıyla tespit ettiren kamudaki çalışanları kapsıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi’nde çalışan taşeron işçiler, bu madde kapsamına giriyor. Bunun dışındakiler ise taşeron çalışmaya devam edecek.

Haber: Özgür Gündem

Yoruma kapalı