Kırım: Parlamento Rusya’ya katılmak için başvuru yaptı

Kırım’da parlamento, resmen Ukrayna’dan bağımsızlık ilan etti ve Rusya Federasyonu’na katılmak için başvuru yaptı.

Pazar günü düzenlenen referandumda, oylamaya katılan Kırımlıların yüzde 97’si Ukrayna’dan bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı.

Kiev sonuçları tanımayacağını açıkladı. ABD ve Avrupa Birliği, oylamanın yasadışı olduğunu belirterek, Rusya’ya yaptırım uygulamayı planladıklarını söylüyor.

Kırım yarımadası Şubat ayının sonundan beri Rusya yanlısı güçlerin kontrolünde.

Mokova askerlerin savunma amaçlı olduğunu ve doğrudan Rusya’nın kontrolünde olmadıklarını savunuyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Kırım’da Moskova tarafından desteklenen referandumun ardından, Rusya’ya uygulanacak yaptırımları tartışmak üzere biraraya geliyor.

28 üyeli AB’nin gündeminde, bazı Rus yetkililere karşı vize yasağı ve mal varlıklarının dondurulması da var.

Kırım’da yapılan referanduma katılanların yüzde 96,6’sı bölgenin yeniden Rusya’ya bağlanması yönünde görüş bildirdiği açıklandı.

Kırımlı yetkililer Rusya ile birleşmek için gerekli resmî başvuruyu da bugün yapacaklarını açıkladı.

Ukrayna’daki yeni yönetimin yanısıra Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok Batılı ülke referandumu yasa dışı sayarken, Rusya referandumun sonucuna saygı gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

AB dışişleri bakanlarının önümüzdeki saatlerde yapılacak toplantısı öncesinde Brüksel, Rusya’yla devam eden ekonomik işbirliği anlaşması ve vize uygulamalarında kolaylık görüşmelerini askıya almıştı.

Bugünkü görüşmede gündeme gelecek yeni yaptırımlar çerçevesinde, gözler, vize yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gündeme gelecek isimlerin sadece Kırım’a müdahale eden Rus yetkililere mi yoksa Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın isimlere mi uzanacağında olacak.

 

Ukrayna ve birçok Batılı ülke referandumu yasa dışı sayarken, Rusya referandumun sonucuna saygı gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

Rusya, 22 Şubat’ta Moskova yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinden sonra Kırım’a müdahale etmişti. Çoğunluğunu etnik Rusların oluşturduğu bölge fiilen Rus askerlerinin denetiminde.

Kırımlı Tatarlar oylamayı boykot etti.

Yüksek katılım

Referandumda halka Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını isteyip istemedikleri soruldu.

İkinci bir soruda da Ukrayna’nın 1992 Anayasası’ndaki statüsüne dönüp dönmemesi gerektiği sorusu yer aldı.

Bu düzenleme bölgenin özerkliğini genişletiyor.

 

Yaklaşık 1,5 milyon kişinin oy kullanma hakkı olan referandumda katılımın yüksek olduğu belirtiliyor. Kırım’da nüfusun yüzde 58,5’ini Rus kökenliler oluşturuyor.

Oy kullanmadan önce BBC’nin sorularunu yanıtlayan bir Kırımlı kadın, “Putin (Rusya Federasyonu Başkanı) ve Rusya’yı seviyoruz. Rusya’yı istiyoruz. Çünkü burada faşistleri görmek istemiyoruz” dedi.

Putin, Ukrayna’da Yanukoviç’in devrilmesiyle sonuçlanan protestolarda “faşistler” ve “aşırı sağcı radikallerin” başı çektiğini savunmuştu. Ukrayna bu iddiayı reddediyor.

Kırım’da bölgenin daha fazla özerklikle Ukrayna’ya bağlı kalmasını isteyen bir kesim de bulunuyor.

Serhiy Reştenik adlı bir Kırımlı BBC’ye “Kırım tam özerkliğe sahip olmalı. Kendi ekonomisi olmalı. Hükümetten baskı olmamalı. Bağımsızlığı destekliyorum” dedi.

Moskova Cumartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde referandumu gayrimeşru sayan bir karar tasarısını veto etti.

Karar tasarısına 15 üyeden 13 üye destek verdi. Rusya gibi veto hakkına sahip beş daimi üyeden biri olan Çin ise oylamada çekimser kaldı.

Pekin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, referandumun gerçekleşmesi halinde Rus yetkililere yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

ABD ve Avrupa Birliği’nin desteğine sahip olan Ukrayna Hükümeti de referandumu gayrimeşru ilan etmişti.

Kiev, silahların gölgesinde seçim yapılamayacağını söylüyor.

Ukrayna Parlamentosu, Kırım Bölgesel Meclisi’ni de lağvetmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın “Kırım halkının iradesine saygı göstereceğini” söyledi.

Kırım 1954’e kadar Rusya’nın parçasıydı. Rusya’nın Karadeniz donanması da Kırım’da bulunuyor. Rusya Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı göstereceğine ilişkin anlaşmalara imza atmıştı.

Devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç geçen yıl AB ile bağları güçlendirecek bir işbirliği anlaşmasını son anda imzalamaktan vazgeçmiş ve Rusya’yla yakınlaşmayı tercih etmişti.

Cumhurbaşkanı’nın bu kararı aylar süren gösterilerle protesto edilmişti.

Haber: BBC

Yoruma kapalı