Türkiye cinsiyet eşitliğinde dünya ülkeleri arasında son 20’de

Dünya Ekonomik Forumu WEF kadınların siyasete ve işgücüne katılımının son 10 yılda ‘küresel cinsiyet ayrımındaki’ makası daralttığını açıkladı. İzlanda son beş yılda olduğu gibi bu yıl da zirvedeki yerini korurken, Türkiye son 10 yılda 20 basamak geriledi. Türkiye, kadın erkek eşitliğinde 142 ülke arasında Tunus (123), Bahreyn’in (124) ardından 125. sırada. Türkiye’nin gerisinde kalan ülkeler ise, Cezayir (126), Etyopya (127) ve Umman (128). Listenin son sırasında ise Yemen var.

Dünya Ekonomik Forumu listeyi ekonomi, sağlık, eğitim ve siyasete katılım kriterleri çerçevesinde hazırladı. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, Sri Lanka, Mali, Hırvatistan, Makedonya, Ürdün ve Tunus cinsiyet ayrımı konusunda 2005’te olduklarından daha kötü durumda. Zirvedeki İzlanda’yı Finlandiya, Norveç ve İsveç izliyor.kadın

İngiltere, sekiz sıra gerileyerek listede 26. sırada yer alırken, Ruanda, ilk kez girdiği listede yedinci sırada yer aldı. Böylece, Ruanda kadın erkek eşitliği konusunda listedeki en iyi durumda bulunan Afrika ülkesi. ABD ise, sağlık ve eğitim hizmetlerindeki iyileşmeden çok ücret eşitliği, kabinedeki kadın sayısındaki artışın sağladığı gelişmeyle üç sıra yükselerek 20. sırada yer aldı.

Dünya Ekonomik Forumu, küresel olarak cinsiyet ayrımcılığındaki iyileşmenin siyasete ve işgücüne katılım alanlarındaki gelişmeden kaynaklandığına dikkat çekiyor. Raporu hazırlayanlardan Saadia Zahidi, 49 ülkede erkeklerden daha fazla sayıda kadının işgücüne katıldığına dikkat çekerken, ”Siyasete katılım kategorisinde ise, 10 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında kadın milletvekili sayısında yüzde 26, kadın bakan sayısında ise yüzde 50 artış olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Zahidi’ye göre, kota uygulamasını da siyasetteki kadın temsiliyeti açısından iyileştirici bir faktör olarak görüyor. (BBC)

Çetele kadın

 

Yoruma kapalı