Şengal Savunması devam ediyor: 4 günde 103 IŞİD üyesi öldürüldü


Gözlerin Kobanê’ye çevrildiği bir sırada, 3 Ağustos’ta IŞİD istilasına uğrayan ve yüzbinlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açan Şengal bölgesine son günlerde büyük saldırılar düzenleniyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre IŞİD çeteleri Musul’un Rabia kasabasından Şengal ve Batı Kürdistan sınırındaki Cezaa hattına uzanan alana büyük bir güç yığmış durumda.  Saldırılar 26 Eylül akşamı eş zamanlı olarak başladı.

HPG Şengal Komutanlığı, Şengal’in kuzeyindeki Dugure köyünde dört gündür çatışmaların devam ettiğini belirterek, “Rojava’dan Şengal dağına giden insanlık koridorunu savunmakta olan gerilla güçlerimiz son 4 günde bir çok IŞİD çete üyesini öldürmüştür. Daha önceki açıklamamızda ilk üç günlük bilançoyu açıklamıştık” dedi. 29 Eylül günü açıklanan üç günlük bilançoda 26-28 Eylül tarihleri arasında 58 IŞİD üyesinin öldürüldüğü, 3 gerillanın hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

HPG Şengal Komutanlığı, “Çatışmaların en şiddetli yaşandığı 4.gün olan 30 Eylül günü 45 DAİŞ çetesi öldürülmüştür. Gerillalarımızın gerçekleştirdiği iki farklı sabotaj eyleminde çok sayıda IŞİD çetesi öldürülmüştür. Burada Çetelere ait 4 cenaze gerillalarımızın eline geçmiştir. Son 4 günlük çatışmalarda toplam 103 DAİŞ çetesi öldürülmüştür” diye ekledi. Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi:

Bilindiği üzere Şengal’e ve Ezidi halkımıza yönelik 3 Ağustos’ta kapsamlı bir katliam hareketi gerçekleşmişti. Katliamdan kurtarılmak üzere binlerce insanımız bu insanlık koridoru sayesinde tarihte eşi benzeri az görülen bir katliamdan kurtarılmıştır.

Dört gün boyunca büyük fedakârlıklarla sürdürülen direnişe bölgede bulunan tüm siyasi parti, şahsiyetler ve aşiretlerinde hassasiyet ve duyarlılıkla yaklaşıp sorumlu davranmalarını bekledik. En kritik süreçlerden geçtiğimiz bu süreçte kendilerini Ezidi halkımızın savunucu ve temsilcisi olarak gören tüm kurum ve şahsiyetlerinde büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla bu direnişe yaklaşmaları şarttır.

İnsanlıktan nasibini almamış DAİŞ çetelerinin yarım kalmış Şengal katliamını tamamlamak amacıyla Irak’taki DAİŞ çetelerinin büyük bir kısmını toplayıp saldırıya geçtikleri bir dönemde özellikle Şengal bölgesindeki güçler bu direnişi sahiplenen ve katılan bir duruşu göstermelidir.

Son 4 günlük çatışmalar vesilesiyle bir kez daha başta Ezidi halkımız olmak üzere tüm halkımız bilmelidir ki HPG ve YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri) halkımızı korumak amacıyla üzerine düşen tüm görevleri layıkıyla yerine getirecektir. Katliamdan geçmiş Ezidi halkımıza ve şehit düşmüş yoldaşlarımıza layık olacak ve özgürlüğü Şengal de sağlayana kadar direnişimizi yükselteceğiz.” (ANF)

Şengal