Kobanê Savaşı’nda 61.gün : IŞİD için çember daralıyor

Kobanê Savaşı’nın 61. gününde çatışmalar tüm cephelerde sürüyor, IŞİD çeteleri gerilemeye devam ediyor.

Kobanê’de IŞİD çetelerinin saldırıları ve YPG/YPJ öncülüğündeki direniş 61. gününde tüm yoğunluğu ile sürüyor. Doğu, güneydoğu, güney ve batı cephelerinde gecesiyle gündüzüyle devam eden çatışmalarda YPG denetimini kent geneline yaymanın ilk adımlarını attı. Güneydoğuda IŞİD’in ikmal yolu Helinc’de denetimin sağlanmasının ardından diğer cephelerde de ilerlemeler sağlanmaya başladı.

İki gün önce doğu cephesinde IŞİD çeteleri ile YPG arasındaki çatışmaların sınır noktasında bulunan bir su deposuna IŞİD bayrağının asıldığını görüntüleyen Sendika.Org muhabiri Murat Bay, bugün ise o bayrağın depoda yer almadığını aktardı. Bay’ın 15.56 itibariyle bildirimleri şöyle:

“Şu an yine sınırın sıfır noktasına yakınız. Doğu cephesinde gece boyu süren sert çatışmalar gün içerisinde yoğunluğunu kısmen kaybetmiş olsa da an itibariyle yeniden şiddetlenmeye başladı. Cephedeki en önemli gelişme ise iki gün önce su deposuna dikilen IŞİD bayrağının artık bulunmaması. Bunu YPG’nin ilerleme kaydetmesi olarak yorumlamak mümkün. Öte yandan moral üstünlüğü de YPG’de, öyle ki bulunduğumuz noktadan cephedeki 10 YPG savaşçısının gerilla marşı söyleyerek halay çektiğini de gözlemliyoruz.

Koalisyon uçaklarının uçuşu var ancak gün içinde henüz bir hava saldırısı olmadı. Az önce Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın birkaç yüz metre önünde bir havan mermisi patladı. Gün içerisinde şiddetli bir havan patlaması da batı cephesinde olmuştu. IŞİD çetelerinin kentte saldırılarını ancak belirli bir uzaklıktan havanlarla yaptığını söyleyebiliriz. YPG’nin Helinc yolunun denetimini almasıyla IŞİD için çember biraz daha daraldı.”

Cephelerde karşılıklı saldırılar, 35 IŞİD üyesi öldürüldü

YPG Basın Merkezi, Kobanê Savaşı’nın son 24 saatine ilişkin bir bilgilendirme açıklaması yayımladı. IŞİD’in YPG denetimine geçen ikmal yoluna saldırılarda bulunduğu belirtilen açıklamada batı cephesinde ise YPG eylemlerinin yapıldığı ifade edildi. Açıklamanın ayrıntıları şöyle:

  • Doğu cephesinde şiddetli çatışmalar gece boyunca sürdü. Belediye Caddesi, Hacı Reşat Camisi ve Azadi Meydanı çevresinde yoğunlaşan çatışmalarda IŞİD çetelerine ağır darbeler vuruldu. Belediye Caddesi’ndeki ölü sayısı tespit edilemezken, camide 4, meydanda ise 3 IŞİD üyesi öldürüldü.
  • Güneydoğudaki Helinc yolunun denetimini eline alan YPG, çetelerin gündüz ve gece saldırılarına karşılık verdi. Çatışmalarda en az 13 çete üyesi öldürüldü.
  • Güney cephesinde gece boyunca sık sık saldırılar düzenleyen YPG, en az 7 IŞİD üyesini öldürdü.
  • Batı cephesinde bulunan Mineza ve Izea köyü çevresinde konumlanan çete üyelerine yönelik YPG’nin saldırı eylemleri oldu. Saldırılarda bir araç ve bir motosiklet imha edildi, 8 IŞİD üyesi öldürüldü.
  • Şiddetli çatışmalarda 4 YPG savaşçısı ise yaşamını yitirdi

Sendika.org/ ANF

Yoruma kapalı