Adalet için açlık grevine disiplin cezası


121108carcereGezi İsyanı’nda öldürülenler için adalet talebiyle Bafra F Tipi cezaevinde üç günlük sembolik açlık grevi yapan 6 mahkuma birer ay cezaevindeki bazı etkinliklerden men  cezası verildi. Mahkum ve avukatlarının ‘bu suç değil, insani sorumluluk’ savunması sonuç vermedi. İki ayrı mahkeme de cezalara itirazı reddetti. Açlık grevi 14 Ocak’ta başlatılmış ve üç gün sürmüştü.

Taraf’tan Adnan Keskin’in haberine göre; Bafra Cezaevi İdaresi’nin üç günlük açlık grevini suç sayarak başlattığı disiplin soruşturması sonuçlandı. İdare, ceza infaz kanununu esas alarak, mahkumlara ayrı ayrı “Bir ay süreyle cezaevindeki bazı etkinlere katılmaktan alıkoyma” cezası verdi. Bunun üzerine mahkumlar, disiplin cezasının kaldırılması talebiyle İnfaz Hakimliği’ne başvurdu.

Açlık grevini adalet talebiyle yaptıklarını anlatan mahkumlardan Erbil Çınar, “Açlık grevi yapmamızın nedeni, öldürülen bu kişilerin anısına yürütülen hak ve mücadelesine ortak olmaktır. Bu bir suç değil, vicdani sorumluluktur” dedi. Ancak, İnfaz Hakimliği, bu savunmaları yeterli bulmadı ve idarenin verdiği disiplin cezalarını onayladı. Bunun üzerine mahkumlar, mahkeme kararına da itiraz etti. Ancak, üst mahkeme sıfatıyla Bafra Ağır Ceza Mahkemesi de bir süre önce bu bu son itirazı da reddetti ve kesinleştirdi.