İtalya’nın en büyük sendikası FİOM Rojava için harekete geçti


fiom

İtalya’nın en büyük sendikalarından biri olan Metal Mekanik İşçiler Federasyonu ( FİOM) 26-27 Eylül’de Cervia kentinde olağan kongresini gerçekleştirdi. Kongrenin temel gündem maddelerinden biri de Rojava’ya dönük saldırılardı. Kongrede  Rojava’daki demokratik özerklik  sisteminin tanınması ve Kobani’ye dönük saldırılara karşı harekete geçilmesi kararı alındı.

Kongrede Rojava gündemi’ DAIŞ ‘in saldırısı altında olan halklarla dayanışma’ başlığı altında tartışıldı.  Sendika başkanlık divanı konuya ilişkin aldıkları kararları kamuoyu ile de paylaştı.  Bu gündem maddesinde Ortadoğu’da siyasi atmosferi ve çatışmalı durumun artık bir süreklilik haline geldiği ve  DAİŞ’in Ortadoğu gibi güzel bir coğrafyayı terör ile anılır hale  getirdiği belirtildi.  DAİŞ’in Güney Kürdistan’a saldırdıktan sonra özellikle bölgedeki Ezidiler ve diğer azınlıklara yönelik etnik temizlik ve katliama giriştiğine dikkat çekildi Eylül ayının ortasından itibaren  Suriye’de demokratik özerkliğin ilk olarak  ilan edildiği ve Rojava’daki üç kantondan birisi olan  Kobane bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırdığı dile getirildi.  Açıklamada Kobane’deki sisteme ilişkin şunlar bellirtildi. Kobane  Kasım 2013’te özerk bir yönetime kavuştu, ve tüm halkların bir arada yaşamasını öngören bir toplumsal sözleşme ile yönetilen bir sistemdir.  Rojava otonomisini ve Kobane’yi yüzde 40’ı kadınlardan oluşan bir öz savunma örgütü olan YPG korumaktadır. Rojava aynı zamanda DAİŞ’İn Güney Kürdistan’a saldırılarından sonra bölgeye sığınan yüzbinlerce mülteciye ev sahipliği yapmakta ve onlara barınma imkanı sunmaktadır.  Ancak son günlerde Kobane bölgesinde DAİŞ saldırılarından kaynaklı birçok köy harabeye dönüştürülmüş, yüz binlerce insan yerinden edilmiş ve Türkiye sınırına dayanmış durumdadır. Türk devletinin Rojava’ya dönük ambargosu sürmekte, insani yardımların geçişine izin verilmemektedir

FİOM tüm bu belirtilenlerden yola çıkarak Rojava’ya dönük saldırıların durdurulmasına dönük şu kararlara ulaştı.

– FİOM Kongresi cihatçı DAİŞ’in  Türkiye’den aldığı destekle yaptığı saldırılarını mahkum eder

– Rojava otonomisini tanır ve bu modeli Ortadoğu’da demokratik bir arada yaşamın en barışçıl yol olduğunu teyit eder.  Rojava’nın statüsünün de tıpkı Federal Kürdistan yönetimi gibi uluslararası düzeyde  tanınması gerektiğini belirtir.

– DAİŞ’in vahşi bir  acımasızlıkla  yöneldiği halklar özellikle de kadınlarla dayanışmada olur.

FİOM kongresinde  ayrıca Rojava’daki sivil halkla dayanışma amacıyla ekonomik yardım kampanyasının başlatılması kararını aldı. (ANF)