Soma için üniversite işgaline katılan 38 öğrenciye 836 yıl hapis istendi

Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nden 38 öğrenci, Soma iş cinayetinin ardından gerçekleştirdikleri üniversite işgali nedeniyle 22’şer yıl hapis cezasıyla yargılanıyor.Öğrencilerin en küçüğü 18 en büyüğü 27 yaşında. Üniversiteyi işgal eden ve duvarlara yazılama yapan öğrencilere yöneltilen suçlamalar eğitim ve öğretim hakkına engel olunması, kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve örgüt propagandası yapmak.

Üniversiteyi işgal eden ve duvarlara yazılama yapan öğrencilere yöneltilen suçlamalar eğitim ve öğretim hakkına engel olunması, kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve örgüt propagandası yapmak İddianamede öğrencilerin polislerce darp edilmeleri, “orantılı ve kademeli bir şekilde güç kullanılması” olarak yer alıyor. Hatta bu ifade neredeyse her iki cümleden birinde, bazen de tek bir cümlede iki-üç kere geçiyor. Müşteki mağdurlar ise dört çevik kuvvet polisi. Oysa öğrenciler ağır bir şekilde darp edilirken, birinin kaburgası, bir diğerinin ayağı kırılmış.

Avukat Dinçer Çalım “Öğrencilerin darp edilmiş olması iddianamede görmezden gelinmiş oysa darp izleri görülmeyecek gibi değildi” diyor. İddianameye göre öğrencilertoplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmiş çünkü kanuna göre kapalı yer toplantıları saat 24.00’a kadar yapılabiliyorken, gece yarısını geçirip, üzerine “yasadışı örgüt ve topluluklar adına amblem ve işaret taşımış”lar. Cezası 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar.

İddianameye göre öğrenciler görevi yaptırmamak için direnmiş çünkü “devamlı olarak çatının üst kısmından (hava destekli, itfaiye, 112 ambulans, ses yükseltici cihaz, panzer, TOMA, vinç, akrep, Çevik Kuvvet personeli ve yeteri kadar takviye kuvvetten oluşan) emniyet güçlerine yönelik müdahaleler” olmuş.

Ayrıca gözaltına alındıklarında slogan atmaya devam etmişler. Üstelik polisler, “orantılı ve kademeli bir şekilde güç kullanarak, kollarından, yüzünden, boynundan, bileklerinden, parmaklarından tutmak suretiyle” parmak izi almak zorunda kalmış. Öğrencilerin bu esnada “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attığı da tespit edilmiş. Cezası birden fazla kişi tarafından işlendiyse 4 yıldan 10 yıla kadar. İddianamede belirtildiği üzere, fakültenin “kapılarını kırmak suretiyle içeri giren Çevik Kuvvet polisi” hakkında ise kamu malına zarar verme suçundan açılan bir dava yok. 38 öğrencinin davası 14 Ekim saat 14.00’da İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülecek. (Bia)

ege üniversitesi soma işgali

 

Yoruma kapalı