Soma’da üretim durdurma kararı, işçiler tepkili


Manisa’nın Soma İlçesi’nde facianın meydana geldiği Eynez Kömür ocağını çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri AŞ, dün öğleden sonra Soma’daki tüm maden üretimini durdurdu. İşçiler bunun üzerine Kaymakamlığa yürüdü.

Madenlerin kapatılma kararı ile Soma Holding’in bölgedeki üç madeni Eynez, Işıklar ve Atabacası maden ocaklarında çalışan toplam 5 bin 600 işçi işsiz kalacak. Madenleri kapatma kararının ardında işverenin denetimden geçebilecek ocak oluşturma maliyetlerinden kaçınması yatıyor. İşveren, iş teftiş kurulunun ocaklarda tespit ettiği eksiklikleri gidermek yerine kapatma yoluna gidiyor. Bu tavrın arkasında da oluşacak işçi tepkisini kullanarak eski düzenini devam ettirme hesabı yatıyor.

İşçilerin kapatılma kararı sonrası Kaymakamlık önünde yaptıkları protesto nedeniyle işçilere açıklama yapan Kaymakam maden ocaklarının Pazartesi günü açılacağını söyledi. Bunun üzerine yüzlerce işçi Kaymakamlık önündeki eylemlerini sonlandırdı. Eylem sonrası DİSK Dev Maden-Sen Soma temsilciliğinde bir araya gelerek durumu değerlendiren işçiler yaptıkları toplantıyı genişletme ve taleplerini oluşturmak üzere yarın saat 15.00’te yeniden DİSK’te bir araya gelme kararı aldı.

Genel talepler işçi ssğlığı ve iş güvenliğinin sağlandığı koşullar ve ocakların kamulaştırılması olarak öne çıkıyor.

IMAG0557

IMAG0562