Halkların Demokratik Kongresi (HDK) genel kurulu Ankara’da toplandı

HDK 5. Genel Kurulu yapılan konuşmalarla devam ediyor. Kurulda konuşan çok sayıda sendika, siyasi parti temsilcisi ve farklı etnik-dini yapılardan katılımcılar, Kürtlerin talepleri ile emekçilerin ve ezilen tüm kesimlerin taleplerinin ortak olduğunu belirterek, Kobanê mücadelesini daha fazla sahiplenme çağrısında bulundu.

HDK Genel Kurulun’da konuşmasına “Her bir araya geldiğimizde yeniden başlıyormuşuz gibi heyecanlanıyoruz. İşte yaşama dinamiği” diye başlayan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDK’nin kuruluş aşamasında bir çok şey gibi halkların direnişe geçeceğini sezdiğini kaydetti. Yüksekdağ “HDK Rojava’dan Geziye kadar bir direnişin yaşamın adresi oldu. HDK bu yaşamı yeniden kurma iradesine yönlendirmesidir bu gücü ve zeminidir” dedi. HDP’yi “HDK’nin en değerli armağanı” olarak nitelendiren Yüksekdağ, “Yeni ürünler vermemizin zamanı geldi. Kent kent sokak sokak kendimizi yeniden kurmamıza, halkımızın ezilenlerin iradesini siyasette ve toplumsal yaşamda kurucu bir güç haline getirmemiz gerekir” diye belirtti.

Selma Irmak ise konuşmasında DTK’yı kast ederek, “Kürdistan Parlamentosu’nun temsilcisi olarak, Türkiye halklar meclisinde bulunmaktan gurur duyuyoruz” dedi. HDK’nin hakikatın yoldaşlığı ve her türlü saldırının panzehiri olduğunu söyleyen Irmak, şunları aktardı: “Bu yüzden her gün yeni heyecanla yeni yoldaşlarla başlıyoruz. Ayşe Efendi bize ifade etti. Halklar birbirini kırmadan bir arada yaşayabilir. Bu yüzden Türkiye’yi halklar mezarlığından çıkarıp halklar bahçesine dönüştürebiliriz. HDK ve DTK işbirliği ile bunu yapabiliriz.”

Kader Ortakaya’nın arkadaşı Kader adına salondakileri selamladı, “Kader burada olsaydı bu genel kurula belki de en büyük desteği sunacaktı ama o halkının mücadelesine can suyu olmayı tercih etti” diye konuştu.

Ardından konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, KESK olarak ağır bedeller ödediklerini belirterek AKP’nin ve Türkiye’deki sermayenin hegonomik yapılarla kendileri dışındaki tüm kesimlere, tekçi ve faşizan tavırlarıyla saldırmaya devam ettiklerini ifade etti. Son bütçe çalışmalarında, bütçenin yolsuzluk talan ve savaş bütçesi olduğunu vurgulayan Özgen, bütçeyi oluşturanların sadece sermaye değil, cinsiyet eşitsizliğini derinleştirerek, hırsızı ve talanı derinleştirenlerin ortak bütçesi olduğunu söyledi. Gözaltı ve tutuklamaların arttırılarak olağan hale getirildiğine dikkat çeken Özgen, “6-8 ekim olaylarında onlarca insan katledilerek, yüzlerce insan gözaltına alındı. İşkence vakaları gittikçe artmaya devam etti. AKP adeta kendi devlet yapısını kurumsallaştırmak suretiyle saldırmaya devam ediyor” diye konuştu. AKP’nin adına “çözüm süreci” dediği ancak hiçbir somut atmadığı sürecin müzakere evresine geçmesi gerektiğine dikkat çeken Özgen, AKP’nin oylama taktiği içerisinde olduğunu ve 2015 seçimlerine yatırım yaptığını söyledi. Kurul ile birlikte ortak ve birlikte mücadele etme ve bunun kanallarının oluşturulmasının ertelenemez bir görev olduğunu vurgulayan Özgen, HDK’nin bu anlamda ciddi bir önem arz ettiğini söyledi.

ÖDP Eş Başkanı Alper Taş da, birleşik bir mücadele zemini açısından HDK’nin önemli bir deneyim olduğuna dikkat çekerek, “Biz daha farklıyız içerisinde değiliz ancak dostuz destekliyoruz. Devrimciler dayanışma içerisinde olmalıdır. Bizim tamamlayamadığımızı siz, sizin tamamlayamadığınızı biz tamamlayacağız” dedi. Taş, sözlerine kongre çalışmalarına başları dileklerinde bulunarak son verdi.

Daha sonra HDP Ankara il binasında saldırıya uğrayan Ahmet Karataş’ın kurula gönderdiği mesaj okundu. Mesajda Karataş, kongreye başarı dileklerinde bulundu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan da, ırkçı Kemalist ideolojiye karşı Türk-İslam sentezi devlet anlayışına karşı mücadele veren Seyit Rıza önünde saygı ile eğildiğini ifade ederek sözlerine başladı. HDK’nin 3 yıl içerisinde önemli bir yer kat ettiğini ve Alevi hareketi olarak kendilerinin de HDK’de yer aldıklarını belirten Doğan, siyasal İslam’ın Alevi kurumlarını ve diğer inançları kuşattıklarını söyledi. Doğan, Alevilerin sisteme karşı kendilerini korumaya devam edeceklerini belirterek, “Devletin Alevisi olmayacağız” demeye ve HDK içerisinde çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Emekçi Hareket Partisi Sibel Uzun, HDK yapısının çözüm sürecinde önemli rollere sahip olduğunu kaydederek, bundan önceki süreçte olduğu gibi yollarının HDK ile birleşeceğini dilediklerini kaydetti. Kobanê’ye sahip çıkmanın tarihsel bir öneme sahip olduğunu belirten Uzun, Kobanê direnişinin AKP ve DAİŞ’in oyununu bozduğunu söyledi. Uzun son olarak, “Halk düşmanları, doğa düşmanları, emekçi düşmanları kaybedecek biz kazanacağız” şeklinde ifade etti.

Mardin Milletvekili Erol Dora, HDK kongresinin kendileri açısından önemli olduğunu belirterek, ulus devlet paradigması doğrultusunda tekçilik temelinde inşa edilmiş bir sistemde HDK’nin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Şengal’de, Ninova’da, Kobanê’de halklara soykırım uygulandığını vurgulayan Dora, soykırımı kınadıklarını ve bu anlamda mücadele yürüten halkları selamladıklarını söyledi. Demokratik zihniyete sahip olan halkların Kobanê mücadelesine sahip çıktıklarını hatırlatan Dora, “Sayın Öcalan tarafından ortaya atılan demokratik ulus modeli halkları umutlandırmış ve sevindirmiştir. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Ermeni halkları adına konuşan Moral Olgar, soykırım ve sürgünleri iyi bilen halklardan olarak Rojava’da düşen yoldaşlarına bin selam yolladıklarını söyledi. Ermeni soykırımının 100. yılını geride bıraktığını hatırlatan Olgar, TC’nin varlığını imha ve inkar politikaları üzerinden geliştirdiğini vurgulayarak, Ermeni coğrafyalarının devlet tarafından insansızlaştırıldığını söyledi. Olgar, Türkiye’de yaşayan Ermeniler olarak, HDK’yi Ermenilerin tek siyasal temsilcisi olarak gördüklerini ve HDK’nin Ermeni soykırımı açısından çalışmalar yapmasını istedi. Olgar, “Merhamet değil, adalet istiyoruz” diyerek, devletin işlediği tüm insanlık suçlarını üstlenmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

DİSK adına konuşan Dev Maden-Sen Başkanı Tayfun Görgün ise, AKP tarafından hazırlanan paketlerin emekçilerin aleyhine olduğunu belirterek, işçi sınıfının talepleri ile Kürtlerin taleplerinin ortak olduğunu ve koparılmaya çalışıldığını ifade etti. HDK’nin bütün bu dağınıklığı ortadan kaldıracak bir mücadeleyi hedeflediğini ve atacak bir yığın adımın olduğunu söyleyen Görgülü, “Ortak değerlerimiz için omuz omuza olmaya, safları sıkıştırmaya maden işçileri olarak da varız. Bu mücadelede binleri kaybettik tüm şehitlerimize sözümüz şudur: sonuna kadar mücadele ve direniştir. Yolumuz açık olsun” dedi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Dersim’de yaşanılanların katliam değil, soykırım olduğunu belirterek, tarihe dönülüp bakıldığında bunun tipik bir soykırım olduğunun görüldüğünü söyledi. Türkdoğan, bir komisyonun oluşturulmasını sağlayarak hakikatlerin açığa çıkarılması için mücadele edeceklerini söyledi. 6-7 Eylül olaylarına ilişkin de konuşan Türkdoğan, bu dönemde yaşanılanlar ile halkların kırılma yaşadığını belirterek, ülkede aniden bir OHAL döneminin yaşandığını söyledi. Türkdoğan, “Umuda ve barışa giden yolda durmadan mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Kongre devam ediyor…

HDK kongre

Yoruma kapalı