Ağır yaralanan KTÜ öğrencisi Metehan için Ankara’da dayanışma eylemi


21 Eylül 2014 tarihinde Trabzon’da faşistlerin saldırısı sonucu ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan, hala yoğun bakımda bulunan KTÜ Öğrenci Kolektifi üyesi Metehan TUNA GÖRE için bugün üniversite öğrencileri; İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale, Eskişehir, Antalya, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Edirne’de protesto gösterileri düzenledi.

Saat: 18:00’de Ankara’da gerçekleşen eylem ise, Kızılay’da İnsan Hakları Anıtı önünden Güvenpark’a yürüyüşle başladı. “FAŞİZM YENİLECEK METEHAN YAŞAYACAK – FAŞİST SALDIRILARIN HESABINI SORACAĞIZ, ÇETELERİ DAĞITACAĞIZ” yazılı pankart açılarak gerçekleştirilen eyleme Metehan’ın ailesi ve yakınları da katıldı. Eylemde gençler, faşist saldırılardan yılmayacaklarını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladılar.

Güvenpark’da konuya ilişkin basın açıklamasını Öğrenci Kolektifi adına Arda ARAS okudu. Metnin tamamı şöyle;

“21 Eylül Pazar günü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencisi, aynı zamanda Öğrenci Kolektifleri üyesi Metehan TUNA GÖRE üniversitenin Öğrenci Derneği’nde örgütlenen faşist çetenin saldırısına uğradı. Arkadaşımız, gittiği hastanede beyin kanaması geçirdiğinin anlaşılması üzerine ameliyata alındı. Metehan hala yoğun bakımda ve yaşam mücadelesine devam ediyor.

Bugün Metehan’a yönelen bu saldırı ilk değil. Bundan bir yıl önce Metehan hemen hemen aynı bölgede yine faşistlerin saldırısına uğramış, yapılan suç duyurusuna rağmen faşistlere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmamıştı. Üstüne üstlük Metehan’a ve KTÜ’de okuyan üniversitelilere defalarca saldıran bu çeteler, üniversite yönetimi tarafından kahraman ilan edilmişlerdi. KTÜ’de arkadaşlarımız bir tiyatro oyununu sergilemek için salon istediklerinde ÖGB’nin ve polisin saldırısına maruz kalırken, faşist çetelere her türlü ayrıcalık sağlanmış, çete mensupları dekanların odalarında ağırlanmışlardı.

Trabzon’da yaşanan bu saldırı yalnızca Metehan’a ya da KTÜ’de okuyan üniversitelilere yönelik bir saldırı değildir. Metehan saldırıya uğradı çünkü üniversitesinde eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyordu. Metehan saldırıya uğradı çünkü hem Trabzon’daki hem de KTÜ’deki faşist baskılara rağmen özgürlük mücadelesinin en önünde yeralıyordu. Metehan saldırıya uğradı çünkü yandaş rektör ve dekanların yanında saf tutmak yerine ‘üniversiteler bizimdir’ deme cesaretini gösteriyordu. Bu yüzden, 21 Eylül’de, Trabzon’da saldırıya uğrayan yalnızca Metehan değil özgür bir üniversite ve ülke isteyen tüm üniversitelilerdir.

Metehan’a bu saldırıyı gerçekleştirenler, arkadaşımıza gecenin kör karanlığında pusu kurarak saldıran it sürüleridir.. Bugün Metehan’a sahip çıkmak da bu faşist çetelere karşı mücadele etmek de insan olmanın gerektirdiği bir sorumluluktur. Eğer bugün ses çıkarmazsak, Metehan’a ya da ülkenin farklı yerlerinde başka üniversitelilere yönelen bu faşist saldırılar bizlerin de başına gelebilir. Çünkü bu faşist çetelerin saldırısına uğramak için saçınızın uzunluğu, küpe takmanız, giydiğiniz mini etek ya da sevgilinizle elele yürümeniz yeterli bir sebeptir.

Bizler biliyoruz ki, bu memlekette özgürlükten, kardeşlikten ve barıştan yana olan iyi insanlara saldıranlar, onların yaşamlarını çalanlar hep ‘adalet’ önünde masum bulundular. Ve yine çok iyi biliyoruz ki eğer bugün Metehan’a saldıran çete mensuplarının yargılanıp cezalandırılmaları için mücadele etmezsek tıpkı diğer yaşam düşmanları gibi onlar da serbest kalıp, kahraman ilan edilecekler. Ama bizler, bu ülkede özgürce yaşamak isteyen üniversiteliler mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Metehan uyanacak ve biz onu da yanımıza alıp, ona bu kirli tezgahı kuranlardan hep birlikte hesap soracağız. Faşizme inat direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz:!”

Basın açıklamasından sonra üniversiteliler, Güvenpark’da Kobanê’de IŞİD saldırılarını protesto etmek için süren oturma eylemine katılarak bir süre destek verdiler.

24 Eylül 2014 

Yılmaz Kızılırmak