DİSK, Van’lı İŞKUR işçilerini Abdi İpekçi Parkı’nda ziyaret etti


Ankara’da Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi sendikalar bugün, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği öncülüğünde, Abdi İpekçi Parkı’nda 16 gündür hak arayışlarını sürdüren Van’lı İŞKUR işçilerini ziyaret etti.

İŞKUR’da çalışırken atılan işçileri ziyaret saat: 17:30’da gerçekleşti ve bu ziyarette DİSK Genel Başkanı Kani BEKO’da bulundu.

 

DEPREMZEDE VAN İŞKUR İŞÇİLERİ YALNIZ DEĞİLDİR” pankartının açıldı eylemde, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi ÇALIŞKAN’ın işçilere kısa bir hitabının ardından DİSK Genel Başkanı esas olarak işçilere seslendi.

DİSK Genel Başkanı Kani BEKO şunları söyledi;

“Van’da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) kapsamında İŞ-KUR bünyesinde çeşitli kurumlarda işe alınan 7 bin 286 işçinin görevine 3 yılın sonunda hiçbir açıklama dahi yapılmadan işlerine 14 Haziran 2014’te son verildi. Van depremi ile ocakları başlarına yıkılan işçilerin bu da yetmezmiş gibi karşılaştıkları bu işçi düşmanı tavrı asla kabul etmemiz mümkün değildir.

Van ilinin yaşadığı büyük deprem sonrası tüm Türkiye halkının Van’la dayanışması, acılarını acıları olarak kabul edip çocuk, yaşlı demeden maddi manevi yardıma koşması hepimizin hafızalarındadır. İnsanlarımızın bu denli fedakarlıkla Van7lı depremzedelerin acılarını dindirmek için bunca çabalamaları söz konusu iken, sosyal devletin gereği olarak afet yaşayan Vanlıların sorunlarının çözülmesi beklenirken, 30-40 bin nüfusu besleyen, Van’ın acılarını çeşitli işyerlerinde sağladıkları hizmetlerle sarmaya alışan işçilerin kapı dışına atılması olsa olsa vicdansızlık ve vurdumduymazlıktır.

Van’lı depremzede işçilerinin biran önce işlerine tekrar başlatılmaları için siyasi iktidar derhal bir karar vermelidir. Kışa girdiğimiz şu günlerde işçileri işten çıkartarak onlara ikinci bir deprem yaşatılmamalı ve Van’ın yaralarının sarılması için bu kamu yararına proje devam ettirilmelidir. İşçiler işlerinin başına döndürülmeli, alınterleri ile nafakalarını kazandıkları işleri kendilerine derhal iade edilmelidir. Vanlı depremzede işçilerinin haklı ve demokratik mücadelelerini desteklediğimizi, onların yürüttüğü direnişlerinin yanında olduğumuzu bir defa daha ilan ediyoruz.

Depremzede Van İy-Kur işçileri yalnız değildir!

Zafer direnen emekçinin olacak!

Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışması!”

Basın açıklamasından sonra işçiler DİSK tarafından getirilen sulu yemekle karınlarını doyurdular. DİSK heyeti işçilere giysi ve battaniye dayanışmasında da bulundu.

Bilindiği gibi, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Van’da İŞKUR tarafından işlerine son verilen ve 94 gün hak arayışlarını kaybettikleri işlerinin bulunduğu kentte sürdüren işçiler, çıktıkları Ankara yolunda pek çok engellerle karşılaşmışlar, saldırıya uğramışlar ve barikatları birbir aşarak 14 Eylül akşamı Ankara’ya ulaşmışlardı.

İşçiler, birkaç gün önce havaların soğuması üzerine parkta soğuktan korunmak için çadır kurmaya çalışmışlar ancak bu hareketleri devletin silahlı güçleri tarafından engellenmişti.

29 Eylül 2014

Haber-Foto: Yılmaz Kızılırmak